Θεολογικων Σπουδων

Μεταπτυχιακά

ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μεταπτυχιακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • EN
  • GR
+357 26 84 33 00 OR APPLY ONLINE

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Ονοματεπώνυμο: *

Ταχυδρομική Διεύθυνση: *

Τηλέφωνο:

Email: *

Πρόγραμμα ενδιαφέροντος

a. Προπτυχιακό

b. Μεταπτυχιακόcaptcha

Μεταπτυχιακό στη Ιστορία

Περιγραφή Προγράμματος

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορίας είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με πολλές επιλογές και ευκαιρίες. Είναι οργανωμένο σε μια σύγχρονη, μοντέρνα επιστημονική διάρθρωση με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα έτσι που να εξυπηρετείται ο φοιτητής στις σπουδές και ταυτόχρονα να τυγχάνει άρτιας και ποιοτικής επιστημονικής κατάρτισης και να έχει την ευκαιρία συνδυασμού της φοίτησης με ψυχαγωγία.

Σκοπός Προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει σκοπό τη μεταπτυχιακή κατάρτιση και επιστημονική εξειδίκευση στην Ιστορία με στόχο την απόκτηση περισσότερων επαγγελματικών εφοδίων και την ευρύτερη κατάρτιση ατόμων με ειδικά ενδιαφέροντα στην Ιστορία. Απευθύνεται σε πτυχιούχους Φιλοσοφικών και Παιδαγωγικών Σχολών και Τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνιολογίας, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας και άλλων παρεμφερών Τμημάτων και Σχολών. Στην Κατεύθυνση Ιστορίας του Πολιτισμού γίνονται επίσης δεκτοί απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών και αναγνωρισμένων Μουσικών Σχολών. Προσφέρει ευκαιρία επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανέλιξης σε εκπαιδευτικούς, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους επαγγελματίες αλλά και την ευκαιρία σε νέους αποφοίτους για εξειδικευμένη κατάρτιση και απόκτηση πρόσθετων προσόντων. Επιδίωξη είναι μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος, της σημασίας και της διάχυσης του στο σύγχρονο κόσμο.

Βασικοί στόχοι

Η εξοικείωση με την παλαιότερη και την τρέχουσα βιβλιογραφία και η κριτική αντιμετώπιση των ιστορικών κειμένων. Η απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας και η αξιοποίηση της για περαιτέρω έρευνα και μελέτη. Η εξειδικευμένη κατάρτιση σε ειδικά ιστορικά θέματα με δυνατότητα παροχής πραγματογνωμοσύνης με ανάλυση θεμάτων της τρέχουσας πραγματικότητας με επισήμανση του ιστορικού υπόβαθρου τους.

Διάρκεια Σπουδών: Η διάρκεια σπουδών είναι τρία εξάμηνα. Τα δυο πρώτα εξάμηνα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν έξι εξεταζόμενα μαθήματα ενώ το τρίτο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας υπό την επίβλεψη καθηγητή.

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

Πιστωτικές Μονάδες: Για την ολοκλήρωση της φοίτησης απαιτούνται 90 πιστωτικές μονάδες, 60 μονάδες για 6 μαθήματα 10 πιστωτικών μονάδων και 30 μονάδες για την τελική διπλωματική εργασία (dissertation).

Διδασκαλία

Τα μαθήματα θα προσφέρονται ανα τρία σε κάθε εξάμηνο. Για κάθε μάθημα απαιτούνται 36 ώρες διδασκαλίας. Τα μαθήματα είναι τρίωρα και θα προσφέρονται σε 12 εβδομάδες. Σε περιπτώσεις απουσίας τα μαθήματα συμπληρώνονται σε συνεννόηση με το διδάσκοντα.

Μέρες Διδασκαλίας κάθε Σάββατο 9:30 – 12:30, 12:30 – 15:30 και 17:30 – 20:30 ή για όσους το επιθυμούν Σάββατο και Κυριακή (Σάββατο 09:30-12:30, 12:30-15:30 και Κυριακή 10:00-13:00)

Διαμονή

Για όσους επιλέγουν να παρακολουθούν τα μαθήματα Σάββατο και Κυριακή προσφέρεται δωρεάν διαμονή στο ξενώνα του Πανεπιστημίου σε κοινά δωμάτια ανά δύο άτομα (shared rooms) έτσι που το μάθημα να συνδυάζεται με ένα όμορφο διήμερο στην Πάφο.

Για ένα Σαββατοκύριακο όλοι οι φοιτητές θα ξεναγηθούν στην πόλη και τους ιστορικούς χώρους της Πάφου.

Κατευθύνσεις

Το πρόγραμμα προσφέρει εξειδίκευση στις ακόλουθες κατευθύνσεις.

  • Κατεύθυνση Γενικής Ιστορίας
  • Κατεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας
  • Κατεύθυνση Οικονομικής Ιστορίας
  • Κατεύθυνση Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας
  • Κατεύθυνση Ιστορίας του Πολιτισμού
  • Κατεύθυνση Ιστορίας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας

 

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δύο μαθήματα υποχρεωτικά, τρία μαθήματα κατεύθυνσης (εξειδίκευσης) και ένα επιλογής.

Υποχρεωτικά μαθήματα:

ΙΣΤ501Ιστορικές Σπουδές. Θεωρία & Μεθοδολογία της Ιστορίας
ΙΣΤ502Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία
ΙΣΤ5..Μάθημα επιλογής: Οι φοιτητές επιλέγουν ένα μάθημα επιλογής σχετικό με την Ιστορία της Κύπρου. (ΙΣΤ: 515-518) ή ένα από τα μαθήματα άλλης κατεύθυνσης


Μαθήματα εξειδίκευσης:

α) Κατεύθυνση Γενικής Ιστορίας:
ΙΣΤ503Αρχαία Ιστορία με επικέντρωση στους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς.
ΙΣΤ504Μεσαιωνική Ιστορία με έμφαση στο Βυζάντιο. Επικέντρωση στις κοινωνικές δομές του μεσαίωνα, τους πολιτειακούς θεσμούς, τα χαρακτηριστικά των διαφόρων μεσαιωνικών κρατών και τις σχέσεις μεταξύ τους.
ΙΣΤ505Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Από την Αναγέννηση ως τον Ψυχρό Πόλεμο. Με έμφαση στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
β) Κατεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας:
ΙΣΤ506Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους ώς σήμερα. Με έμφαση στις επιδράσεις του Κυπριακού.
ΙΣΤ507Η βρετανική κυριαρχία στην Κύπρο.
ΙΣΤ505Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Από την Αναγέννηση ως τον Ψυχρό Πόλεμο. Με έμφαση στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
γ) Κατεύθυνση Οικονομικής Ιστορίας:
ΙΣΤ508Ιστορία των οικονομικών θεωριών και των πολιτευμάτων.
ΙΣΤ509Οικονομική Ιστορία. (Κύπρος, Ελλάδα, Ευρώπη)
ΙΣΤ505Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Από την Αναγέννηση ως τον Ψυχρό Πόλεμο.
δ) Κατεύθυνση Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας:
ΙΣΤ510Εισαγωγή στη Διπλωματία και τη Διπλωματική Ιστορία.
ΙΣΤ506Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους ώς σήμερα. Με έμφαση στις επιδράσεις του Κυπριακού.
ΙΣΤ505Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Από την Αναγέννηση ως τον Ψυχρό
Πόλεμο.
ε) Κατεύθυνση Ιστορίας του Πολιτισμού:
ΙΣΤ525Ιστορία του Θεάτρου.
ΙΣΤ526Ιστορία των Καλών Τεχνών (Ζωγραφικής και Γλυπτικής).
ΙΣΤ527Ιστορία της Μουσικής.
στ) Κατεύθυνση Ιστορίας της Νεοελληνικής Φιλολογίας:
ΙΣΤ520Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Από την Κρητική Σχολή ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Τάσεις, επιδράσεις, σχολές, διαφοροποιήσεις.
ΙΣΤ521Ιστορία της Κυπριακής Λογοτεχνίας.
ΙΣΤ522Η Μεταπολεμική ποίηση και πεζογραφία.
ζ) Μαθήματα επιλογής:
Οι φοιτητές προβλέπεται να επιλέγουν ένα μάθημα που να είναι ανάλογο με την κατεύθυνση τους και να
συμβάλλει στην περαιτέρω εξειδίκευση τους.
ΙΣΤ515Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πολιτικές διεργασίες και κρίσεις. Κόμματα, εκλογές, Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Τα σχέδια λύσης του Κυπριακού
ΙΣΤ517Ιστορία των θρησκευτικών ομάδων στην Κύπρο (Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Καθολικοί).
ΙΣΤ518Ιστορία της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.
ΙΣΤ520Διδακτική της Ιστορίας.