ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Yπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και του Πετριδείου Ιδρύματος

April 27, 2018

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Πετρίδειο Ίδρυμα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της έρευνας γύρω από την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πάφου και της ευρύτερης περιφέρειάς της. Σε αυτά τα πλαίσια, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις ανέλαβε να υλοποιήσει ερευνητικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Ο Τύπος της Πάφου κατά την περίοδο 1878-1960» υπό την ευθύνη και επιμέλεια του Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας Γιώργου Γεωργή.

Το πρόγραμμα αφορά στην συλλογή υλικού για τις έντεκα εφημερίδες και τα δύο περιοδικά που εκδίδονταν στην Πάφο από το 1906 έως το 1960, είτε σε σύντομο είτε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για τους εκδότες, τους υπεύθυνους συντελεστές καθενός εντύπου καθώς και για τα τυπογραφεία που λειτουργούσαν τότε στην Πάφο.

Κατά την πρώτη φάση του έργου, που διήρκησε σχεδόν επτά μήνες και που πλέον ολοκληρώνεται, συγκεντρώθηκε  και ταξινομήθηκε πρωτογενές αρχειακό υλικό από τα Μητρώα του Κρατικού Αρχείου Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, από το Ιστορικό Αρχείο στη Λεμεσό και από τις κυπριακές εφημερίδες που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (πρώην Βιβλιοθήκη Φανερωμένης) και στη Βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία.

Ακολουθεί η επόμενη φάση της έρευνας με τη μελέτη και ανάλυση του υλικού, που αποτελεί ουσιαστικά και την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, με τη συγγραφή ενός τόμου που θα καταπιαστεί με την ανάδειξη της εξέλιξης του Τύπου της Πάφου, της πορείας και των στοιχείων της ταυτότητας κάθε εντύπου χωριστά. Το πόνημα φιλοδοξεί να αποτελέσει πηγή αναφοράς για τον κόσμο της Πάφου, καθώς θα αναδεικνύονται επιφανή πρόσωπα της υπό εξέταση εποχής, οι αντεγκλήσεις τους, οι καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της Πάφου, τα ενδιαφέροντα, τα επαγγέλματα, η οικονομική ζωή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το δικηγορικό, το δικαστικό το αστυνομικό σώμα της Πάφου, οι πολιτιστικές δραστηριότητες και η πνευματική ζωή της Πάφου, διάφορα κοινωνικά ζητήματα της τοπικής (χριστιανικής και μουσουλμανικής) κοινωνίας, που περιλάμβαναν κατ’ ουσία τον κύκλο της ζωής των αγροτών και των αστών της επαρχίας Πάφου κατά τους χρόνους της Αγγλοκρατίας, έχοντας ως υπόβαθρο τα ιστορικά γεγονότα που απασχολούσαν την κυπριακή κοινωνία όπως αποτυπώνονταν και στα πρωτοσέλιδα των παφίτικων εντύπων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα τέλη της φετινής χρονιάς με την έκδοση σχετικού τόμου.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024