ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Εκδήλωση για το σχεδιασμό του Περιβάλλοντος Χώρου του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου

April 27, 2017

Εκδήλωση για το σχεδιασμό του Περιβάλλοντος Χώρου του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Πάφου διοργάνωσαν την Τρίτη στις 25 Απριλίου, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδή, εκδήλωση με θέμα τον περιβάλλοντα χώρο του Λυκείου.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του εκπαιδευτηρίου, η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, ανέπτυξε το  θέμα: «Ο Σχεδιασμός και η Σημασία του Περιβάλλοντος Χώρου του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου». Επίσης η καθηγήτρια του Σχολείου κυρία  Μαρία Μίντλεντον παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό του Σχολείου, με αναφορές στην ίδρυσή του, ήδη από το 1888 ως Σχολαρχείου, τους αγώνες των μαθητών και των καθηγητών του, τη μακρά θεατρική και πολιτιστική του παράδοση, τους μνημειακούς του χώρους και την επέκταση – εξέλιξή του, ενώ οι τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις θα εκθέσουν σχεδιαστικές εργασίες που εκπόνησαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Τοπίου».

Ο ευρύτερος περιβάλλω χώρος του Α΄ Λυκείου εμπεριέχει μοναδικής αξίας νεοκλασικά αρχιτεκτονήματα που κοσμούν την πόλη με την ωραιότητά τους, ενώ συνδέθηκαν με τους εθνικούς και πνευματικούς αγώνες των Κυπρίων. Κατά συνέπεια και ο περιβάλλω χώρος του ίδιου του Σχολείου θα πρέπει ν’ αναδεικνύει τον πλούτο που υπάρχει στο εσωτερικό του και τη σημασία του εκπαιδευτηρίου για τον τόπο μας ενώ παράλληλα θα δίνει δυνατότητα για την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων από την Δρ. Τζούλια Τζώρτζη η σημασία της διαμόρφωσης της σχολικής αυλής για τα σχολεία όλων των βαθμίδων ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου ως χώρος αναψυχής αλλά και ως χώρος μάθησης όπου οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους θα μπορούν να εξασκούνται στη σχολική αυλή σε μαθήματα όχι μόνο Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αλλά και Ιστορία, Ελληνικά, Γυμναστική, Γεωγραφία κα. Τέλος η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη παρουσίασε τις προτάσεις των τριτοετών φοιτητών Αρχιτεκτονικής  για τον περιβάλλοντα χώρο του Α Λυκείου και ευχαρίστησε για την συμβολή τους τον Διευθυντή του Α Λυκείου κύριο Αντρέα Ιωσήφ, την Βοηθό Διευθύντρια Α κυρία Ευδοκία Κουλουντή, την κυρία Μαρία Ζαβρού που ως τότε πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας ξεκίνησε το όλο εγχείρημα  και την φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικής Τοπίου,  Αρχιτέκτονα Φώτια Χατζηνικόλα για τη συμβολή της στην καθοδήγηση των φοιτητών.

Στην εκδήλωση απεύθυναν  χαιρετισμό ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης εκ μέρους του Δημάρχου Πάφου και ο καθηγητής Σόλων Ξενόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

Τέλος o Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδής ευχαρίστησε την Δρ. Τζούλια Τζώρτζη για την εισήγησή της και για την πρωτοβουλία της να σχεδιάσει μαζί με τους  φοιτητές της τον Περιβάλλοντα Χώρου του Α’ Λυκείου.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τα παιδιά του Μουσικού Λυκείου Πάφου υπό την εποπτεία του Μουσικού Σωκράτη Τερπίζη.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024