ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Exhibition for Seferis at the University

December 8, 2015

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής τέλεσε σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης ‘’Για τον Σεφέρη’’ που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος στους χώρους του.

Ο Υπουργός εξήρε την σημασία της ποίησης του Σεφέρη για την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Μιχαήλ Λεπτός, τόνισε ότι η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τα 60 χρόνια από την έκδοση της συλλογής «Κύπρον, οὗ μ᾿ ἐθέσπισεν» και τα 45 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή. Ανέφερε ακόμη, ότι ο ποιητής ‘’έδωσε’’ στην Πάφο δύο ποιήματα το ‘’Νεόφυτος ο Έγκλειστος μιλά’’ και ‘’Επικαλέω τοι την Θεόν’’ και ότι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις σκοπεύει να καταστήσει την Πάφο κέντρο σεφερικων σπουδών.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Διομήδης Μαρκουλής καλωσόρισε τους παρόντες και τόνισε ότι η Κύπρος παραμένει πρωταρχική έγνοια του Σεφέρη και στα χρόνια της δικτατορίας. Η Κύπρος ήταν η αγωνία και ο φόβος του όταν στην περίφημη δήλωσή του έκανε έκκληση να σταματήσει η ανωμαλία. Η τύχη το έφερε να φύγει νωρίς και έτσι δεν είδε τους φόβους του να επαληθεύονται.

Επίσης σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ηλία Φωτόπουλος δήλωσε ότι ‘’οι αγώνες του Σεφέρη, αλλά κυρίως του λαού της Κύπρου δεν γίνανε εις μάτην, δεν πήγε τόσος πόνος και τόση ζωή στην άβυσσο για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη. Έτσι και σήμερα, με οδηγό τους στίχους του ποιητή, ας μην ξεχνάμε ότι οι αγώνες μας για ειρήνη, ελευθερία και προκοπή θα πιάσουν τόπο και τα αηδόνια θα ξανά ακουστούν στις Πλάτρες’’.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πάφου, ο Μητροπολίτης Πάφου, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης επαρχίας Πάφου, Διευθυντές Λυκείων και πολλοί άλλοι.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τον κόσμο της Κύπρου, που τράβηξε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο νησί. Παρουσιάστηκε ακόμη φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τα βιβλία του, αυτοτελείς μελέτες για το έργο του, φωτοαντίγραφα των χειρογράφων των κυπριακών του ποιημάτων, αφιερώματα περιοδικών και εφημερίδες της εποχής. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το βιβλίο επισκεπτών της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, την οποία επισκέφθηκε το 1953, με την υπογραφή του ποιητή.

Εκτέθηκαν επίσης προσωπογραφίες του Σεφέρη από  γνωστούς Έλληνες ζωγράφους, σειρά πορτραίτων του ποιητή από τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Ψυχοπαίδη και η εικαστική σπουδή του ίδιου πάνω στην ποιητική σύνθεση του Γιώργου Σεφέρη «Άνθη της Πέτρας».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή  για επίσκεψη για όλους τους μαθητές από τις 11 μέχρι τη 1 μ.μ. καθημερινά.

Ειδική ξενάγηση για μαθητές της Γ’ Λυκείου και για τους φιλόλογους συνοδούς τους θα γίνεται κάθε Παρασκευή στις 11 π.μ. από τον υπεύθυνο της έκθεσης καθηγητή Γ. Γεωργή.

Exhibition-for-Seferis-at-the-University

Για περισσότερο ρεπορτάζ στο http://pafosnet.com/egkainiastike-i-ekthesi-gia-ton-seferi-sto-neapolis

LATEST NEWS

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συνέδριο με τίτλο: Πτυχές της τουρκικής εισβολής και της κυπριακής ιστορίας της περιόδου 1967-1974 Το 2024 κλείνουν 50 χρόνια ...

April 4, 2024

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024