ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, αξιότιμος κ. Masuo Nishibayashi παραχώρησε ανοικτή ομιλία με θέμα: “Οι Σχέσεις Ιαπωνίας-Κυπριακής Δημοκρατίας: Πολιτικές και Οικονομικές Προοπτικές”

February 17, 2016

Την Τετάρτη 17.02.2016, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, αξιότιμος κ. Masuo Nishibayashi, προσκεκλημένος από τη Σχολή Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου (ΕΒΕΠ), παραχώρησε ανοικτή ομιλία, για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό, με θέμα: “Οι Σχέσεις Ιαπωνίας-Κυπριακής Δημοκρατίας: Πολιτικές και Οικονομικές Προοπτικές”.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Διεθνούς Δικαίου κ. Θωμάς-Νεκτάριος Παπαναστασίου (PhD Waseda University of Tokyo), και χαιρετισμό παραχώρησαν ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις, κ. Γεώργιος Λεπτός και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου κ. Ανδρέας Δημητριάδης. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ασίας και Ωκεανίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος  απέστειλε επιστολή-χαιρετισμό για την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδων Φαίδωνος, ο επίτιμος Πρόξενος της Ιαπωνίας στην Κύπρο κ. Ανδρέας Νεοκλέους, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου, δημοτικοί σύμβουλοι και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Πάφου.

Ο κ. Nishibayashi ανέλυσε διεξοδικά τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Ιαπωνία σήμερα, σχετικά με την οικονομία, την εσωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση της σύγχρονης οικονομικής στρατηγικής της Ιαπωνίας, γνωστής και ως Abenomics, δανεισμένη από το όνομα του Πρωθυπουργού της, καθώς και η αναφορά στην ταχεία ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής από το μεγάλο σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011 και των καταστροφικών συνεπειών από το tsunami και το πυρηνικό ατύχημα στη Fukushima.

Τέλος, ο Ιάπωνας Πρέσβης παρέθεσε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την εξωτερική  πολιτική και διπλωματία της χώρας του, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους γείτονές της και την αντιμετώπιση των απειλών από το καθεστώς της Βορείου Κορέας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στα πλαίσια του ΟΗΕ, συμβάλλοντας ως δεύτερη πιο σημαντική χώρα-δωρητής, και διπλωματικά μέσω της συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς συνθήκες οικονομικής συνεργασίας. Τέλος, ο κ. Nishibayashi τόνισε τη σημασία της Ευρώπης για την Ιαπωνία σε επίπεδο οικονομικών, πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων, αναφέροντας το ενδιαφέρον της χώρας του για προώθηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και επέκταση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι επενδύσεις.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024