ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Open Lecture on “Illegal trafficking of cultural objects” at the University

May 9, 2015

Το Σάββατο 9 Μαΐου η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις  κα. Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου έδωσε διάλεξη με θέμα:

«Παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων: Tα κλεμμένα ψηφιδωτά της Παναγίας Κανακαριάς και η νομική περιπέτεια της επιστροφής τους στην Κύπρο»

Η κα. Γραμματικάκη αναφέρθηκε σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο ζήτημα για την Κύπρο και Ελλάδα, που σχετίζεται με την προστασία και νομική διεκδίκηση των κλεμμένων πολιτιστικών κειμηλίων μας. Ανέλυσε τη σημαντική δικαστική απόφαση του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Εφετείου, σχετικά με τα απαράμιλλης καλλιτεχνικής, ιστορικής και θρησκευτικής αξίας ψηφιδωτά της Παναγίας Κανακαριάς, τα οποία αποτοιχίστηκαν από τούρκους αρχαιοκάπηλους μετά την εισβολή του 1974, πουλήθηκαν στο εξωτερικό και τελικά επέστρεψαν στην Κύπρο μετά από τον επιτυχημένο δικαστικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου.

Το αμερικανικό δικαστήριο, με μια εξαιρετική, από πλευράς νομικών συλλογισμών,  και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη απόφαση, δικαίωσε τα κυπριακά συμφέροντα και αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εκκλησία της Κύπρου ως τους νόμιμους δικαιούχους των κειμηλίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος (LL.M) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις και τα εισαγωγικά σχόλια της υπόθεσης έγιναν από το Λέκτορα της Νομικής Σχολής κ. Θωμά Νεκτάριο Παπαναστασίου.

LATEST NEWS

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συνέδριο με τίτλο: Πτυχές της τουρκικής εισβολής και της κυπριακής ιστορίας της περιόδου 1967-1974 Το 2024 κλείνουν 50 χρόνια ...

April 4, 2024

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024