ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Seminar on Ancient Greek Drama – Euripides’ Bacchae (1-5.7.2015)

July 5, 2015

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στον Ελληνικό Πολιτισμό της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, οργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά Σεμινάριο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος από  την 1η μέχρι τις 5 Ιουλίου 2015. Εφέτος το θέμα του Σεμιναρίου ήταν οι Βάκχες του Ευριπίδη. Τα σεμινάρια φιλοξενήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις και σε αυτά συμμετείχαν τέσσερις ομιλητές: o κ. Νίκος Σιαφκάλης, Σκηνοθέτης, o κ. Γιώργος Μικέλλης, Δραματουργός, η Δρ Διοτίμα Παπαδή, Λέκτορας Κλασικής Φιλολογίας και Διευθύνουσα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στον Ελληνικό Πολιτισμό, και ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής, καθώς και αξιόλογος αριθμός ενδιαφερομένων που προέρχονταν από τον χώρο της Εκπαίδευσης και της Τέχνης. Κατά την έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, κ. Νίκος Σιαφκάλης, και εκ μέρους του Πανεπιστημίου η Δρ Διοτίμα Παπαδή.

Ο κ. Γιώργος Μικέλλης ανέλυσε σημαντικές διαστάσεις του έργου και τοποθέτησε το έργο μέσα στο ευρύτερο λατρευτικό και ιστορικό πλαίσιο. Η Δρ Διοτίμα Παπαδή επεσήμανε ενδιαφέρουσες διακειμενικές επιδράσεις από άλλα έργα που πραγματεύονται τον ίδιο μύθο, και φώτισε χαρακτηριστικά του θεϊκού στοιχείου στο έργο. Επίσης ανέλυσε τις διάφορες όψεις της Διονυσιακής λατρείας η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου. Ο κ. Νίκος Σιαφκάλης επιχείρησε μια σκηνοθετική προσέγγιση των Βακχών, και επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η σκηνοθεσία ενός αρχαίου δράματος, προκειμένου να αναδειχτούν τελικά τα μεγάλα θέματα της τραγωδίας και οι προβληματισμοί που προκύπτουν από αυτήν.

Κατά την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης ανέπτυξε το θέμα της θεοφάνειας και περιέγραψε το λατρευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι Βάκχες. Το σεμινάριο έκλεισε με παρουσίαση αποσπασμάτων από το έργο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του κου Νίκου Σιαφκάλη, και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Οι ομιλητές ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και το ζωηρό ενδιαφέρον που επέδειξαν για το αρχαίο ελληνικό δράμα, ενώ τους απένειμαν και τιμητικά διπλώματα.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024