ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η τελετή Αναγόρευσης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου

May 18, 2016

Έγινε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος.

Η τελετή άρχισε με την προσέλευση των μελών της Συγκλήτου με την Τήβεννο του Πανεπιστημίου Νεάπολις και ακολούθησε δημόσια συνεδρία της Συγκλήτου υπό την Προεδρία του Πρύτανη με μοναδικό θέμα την αναγόρευση του Γιαννάκη Ομήρου εις Επίτιμου διδάκτορα της σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Προ της ημερήσιας διατάξεως χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μιχαλάκης Λεπτός, στον οποίο εξήρε το ήθος, την προσωπικότητα και την προσφορά του τιμωμένου και την ιδιαίτερη συμβολή του στην πρόοδο και ανάπτυξη της Πάφου και στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

Στην συνέχεια ο Κοσμήτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ανέγνωσε τον έπαινο του τιμωμένου.

Το ψήφισμα της αναγόρευσης ανεγνώσθη από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων καθηγητή Διομήδη Μαρκουλή.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, «Μετά από ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και έγκριση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, επειδή ο Γιαννάκης Ομήρου, Κορυφαίος πολιτικός και εξέχων πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ρέκτης της δημόσιας ζωής, Αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, Κοινωνός και υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, Επί πολλά έτη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Και Πρόεδρος Αυτής, Κεκοσμημένος με ήθος και ανιδιοτέλεια, Με καθολική αναγνώριση στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Εξωτερικό, η Σχολή Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ομόφωνα αποφάσισαν να του απονείμουν την ύψιστη διάκριση που έχουν την δικαιοδοσία να χορηγούν: Να τον αναγορεύσουν Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και να του παραχωρήσουν όλα τα ακαδημαϊκά προνόμια που απορρέουν από την αναγόρευση του».

Ακολούθως ο Πρύτανης κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να προσέλθει για την παραλαβή του ψηφίσματος της αναγόρευσής του και για τη νενομισμένη περιένδυση του με την τήβεννο του Πανεπιστημίου.

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες, αλλά και τη βαθιά του συγκίνηση για την εξέχουσα τιμή που το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Νεάπολις του απέδωσε, να τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών απονέμοντάς μου το σχετικό τίτλο.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ως μέρος του ευρύτερου Ελληνισμού έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε για το παρελθόν μας, αυτό το παρελθόν που στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. γέννησε τη δημοκρατία, το σπουδαίο αυτό πολίτευμα το οποίο διακηρύσσεται στα συντάγματα όλων των σύγχρονων και ανεπτυγμένων χωρών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα του κοινοβουλευτισμού του οποίου η εμπέδωση ακολούθησε μια μακρά ανά τους αιώνες πορεία, με κύριο πάντοτε στόχο τον περιορισμό και/ή την εξάλειψη της μοναρχίας και των απολυταρχικών καθεστώτων.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, έχουμε χρέος να οραματιζόμαστε μια Κύπρο που να μπορεί να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης πως σήμερα καλούμαστε να αναμετρηθούμε ξανά με την ίδια μας την ιστορία, με την πολυκύμαντη και πολύπαθη ιστορία της Κύπρου, τους αγώνες και τις θυσίες μιας πορείας χιλιάδων χρόνων, με ειλικρίνεια και τόλμη, με την ψυχή των ιδεών, των στόχων και των επιδιώξεων μας.

Χαιρετισμός προς την εκδήλωση, στους οποίους εξήραν  την προσφορά και την προσωπικότητα του τιμούμενου, απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, βουλευτές, δήμαρχοι, ακαδημαϊκοί από διάφορα Πανεπιστήμια και άλλοι.

 

Inauguration-ceremony-of-the-President-of-the-House-of-Representatives-of-the-Republic-of-Cyprus-Mr.-Yiannakis-Omirou

LATEST NEWS

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου ΕΤΕΚ, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Το φαινόμενο της υγρασίας...

April 24, 2024