ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δικαιάκος Αθηναγόρας

Θέση

Επίκουρους Καθηγητής στη Ποιμαντική Θεολογία

Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Τηλέφωνο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας (Γεώργιος) Δικαιάκος (Επίκουρος Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Έλαβε Πτυχίο Κλασικής Φιλολοφίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. με βαθμό «Λίαν καλώς» (1974) και Πτυχίο Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. με βαθμό «Λίαν καλώς» (1979).
Κατά τα έτη 1984-1985 παρακολούθησε στο Λονδίνο μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ποιμαντική Θεολογία.
Το 1998 παρακολούθησε διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας, από όπου έλαβε το 2002 με «Άριστα» το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (Master). Το θέμα της εργασίας του ήταν: «Η ποιμαντική των χηρευουσών κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τη σύγχρονη Ψυχολογία».
Το 2000 και στα πλαίσια συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής (Ψυχιατρική Κλινική) και Θεολογικής Σχολής (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας – Τομέας Χριστιανικής Λατρείας Αγωγής και Διαποιμάνσεως) του Ε.Κ.Π.Α., συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ποιμαντική Πράξη και Ψυχική Υγεία». Πρόκειται για ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ειδίκευσης (50 εκπαιδευτικών ωρών) που διοργανώθηκε από α) την Υπηρεσία Ψυχιατρικής και Ποιμαντικής Μέριμνας του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, β) το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α., γ) την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (Ε.Ψ.Ε.) και δ) την Ψυχιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α.
Το 2009 κατέθεσε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς κρίση τη Διδακτορική Διατριβή του με θέμα: «Ψυχική εξάντληση και “αποξένωση” του κληρικού», η οποία το 2010 εγκρίθηκε με βαθμό «Άριστα».
Τον Μάϊο του 2017 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.