BACK TO ALL NEWS

Ετήσια έκθεση (2011-2012) αξιολόγησης των στόχων του μνημονίου μεταξύ Iδρύματος Σοφίας Πολυζωίδου

November 30, 2012

Δελτίο Τύπου

Ετήσια έκθεση (2011-2012) αξιολόγησης των στόχων του μνημονίου μεταξύ Iδρύματος Σοφίας Πολυζωίδου – Χρυσηλίου Γεωργίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Τμήματος Φυλακών Κύπρου (Ταμείο Ευημερίας Κρατουμένων) και Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

To Iδρύμα Σοφίας Πολυζωίδου – Χρυσηλίου Γεωργίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το Τμήμα Φυλακών Κύπρου (Ταμείο Ευημερίας Κρατουμένων) και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ανακοινώνουν διά του παρόντος δελτίου τύπου την ετήσια έκθεση αξιολόγησης των στόχων του μνημονίου μεταξύ των άνωθι μερών.

Ο πρώτος στόχος του μνημονίου ήταν η παροχή ολοκληρωμένων επαγγελματικών προγραμμάτων για τεχνική και θεωρητική κατάρτιση των κρατουμένων. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έγινε εισαγωγή 2 καινούριων επαγγελματικών μαθημάτων (ξυλουργική και συγκολλητές). Τα μαθήματα τα οποία θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Δεκέμβριο διδάσκουν καθηγητές Τεχνικής Σχολής προς 16 κρατουμένους.

Για υλοποίηση του δεύτερου στόχου (βελτίωση και εμπλουτισμός του υφισταμένου εκπαιδευτικού προγράμματος)  εισήχθηκε και διδάχθηκε για πρώτη φορά στις φυλακές το μάθημα των μαθηματικών, το οποίο ανάλαβε η Μαθηματική Εταιρεία Κύπρου, σε συνδυασμό με τα ήδη προσφερόμενα μαθήματα των Νέων Ελληνικών, Υπολογιστών, Ψυχολογίας, Γλωσσών, Τέχνης κτλ. Επίσης για πρώτη φορά κατέστη δυνατή η εξέταση των κρατουμένων στα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ρωσικών με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Παράλληλα η βιβλιοθήκη των Φυλακών εμπλουτίστηκε με βιβλία αξίας 3.000 ευρώ δωρεά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και οργανώθηκε με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

Όσον αφορά το στόχο που αφορά στη διερεύνηση, σχεδιασμό και εφαρμογή παρεμβατικού προγράμματος για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των νεαρών κρατουμένων, διεξήχθη έρευνα από τη Δρ Όλγα Σολομώντος Κουντούρη, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα  της ανάλυσης των ποσοτικών δεδομένων κατέδειξαν την έντονη ανάγκη των νεαρών κρατουμένων να φοιτήσουν σε κανονικό σχολείο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα δίωρο καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος προσφέρθηκαν δωρεάν μαθήματα από 19 μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Νεάπολις με την επίβλεψη του δασκάλου των φυλακών Μ. Ερωτοκρίτου. Όπως φάνηκε από τις αξιολογήσεις των νεαρών κρατουμένων. Η εναλλαγή προσώπων, τα ενδιαφέροντα μαθήματα και η φιλική προσέγγιση των φοιτητών/τριων έδωσε κίνητρα στους νεαρούς. Πολλοί ένιωσαν το χώρο της σχολικής αίθουσας στις φυλακές ως χώρο ελευθερίας.

Σχετικά με τον τέταρτο στόχο που αφορά  στη λειτουργία συμβουλευτικού προγράμματος στην Ανοικτή Φυλακή με στόχο την επανασύνδεση των κρατουμένων με την κοινωνία και την εξεύρεση εργασίας οργανώθηκαν και προσφέρθηκαν μαθήματα καθημερινής ζωής που συμπεριλαμβάνουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που θα βοηθήσουν τους κρατουμένους στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο κατά την αποφυλάκισή τους, καθώς και μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ψυχολογίας. Επίσης προσφέρθηκε ειδικό σεμινάριο από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Για επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων:

α) Το ίδρυμα Σοφίας Πολυζωίδου – Χρυσηλίου Γεωργίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου έχει παραχωρήσει ετήσια οικονομική βοήθεια ύψους 10.000 ευρώ για ενίσχυση του Ταμείου Ευημερίας Κρατουμένων του Τμήματος Φυλακών Κύπρου, από το οποίο αγοράζονται οι Υπηρεσίες Εκπαίδευσης των Κρατουμένων.

β) Το Τμήμα Φυλακών έχει αναλάβει την ευθύνη της τελικής έγκρισης και εφαρμογής όλων  των προγραμμάτων σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις. Παράλληλα έχει στηρίξει την παροχή πιστοποίησης σε εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχονται στις φυλακές και επιπρόσθετα έχει εγκρίνει και βοηθήσει στη διεξαγωγή έρευνας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νεαρών κρατουμένων. Λειτούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των νεαρών κρατουμένων και του συμβουλευτικού προγράμματος.

γ) Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφου αναλαμβάνει την ευθύνη να προτείνει προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης των κρατουμένων, που συνάδουν με τη διεθνή έρευνα και πρακτική σε συνεργασία με το Τμήμα Φυλακών, ιδρύματα, οργανισμούς και υπηρεσίες οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση, κατάρτιση και συμβουλευτική στήριξη στους κρατουμένους. Επίσης, διεξήγαγε έρευνα για τη διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών των νεαρών κρατουμένων, βάση του οποίου προσφέρεται και αξιολογείται το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, συνέβαλε στη λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος  των νεαρών κρατουμένων και του συμβουλευτικού προγράμματος της Ανοιχτής Φυλακής.

Εν κατακλείδι οι στόχοι που τέθηκαν από τα τρία μέρη υλοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό.  Το μνημόνιο συνεργασίας συνεχίζεται και για την παρούσα χρονιά 2012-13, με στόχο τη συνέχιση και ενίσχυση των υφισταμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έμφαση θα δοθεί στα προγράμματα που αφορούν την επανένταξη επανασύνδεση των κρατουμένων της ανοιχτής φυλακής με την κοινωνία και το χώρο εργασίας, τη συνέχιση της έρευνας για αξιολόγηση των νεαρών κρατουμένων και εμπλουτισμός του προγράμματός τους και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο Τμήμα Φυλακών Κύπρου.

LATEST NEWS

📢 Υποβολή Επιστημονικών Άρθρων Με χαρά ανακοινώνουμε την Ειδική Έκδοση με θέμα "Προηγμένες Τεχνολογίες για Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια" στο περιοδικό Energies (MDPI), την οποία επιμελείται...

October 25, 2024

Με μια πρωτοποριακή συνεργασία ξεκινούν το ακαδημαικό έτος 2024-2025 στην Κύπρο, το ACCA, το Neapolis University Pafos και η ΕY Κύπρου. Ο λόγος για το...

September 20, 2024

EVALUATION, RECOGNITION & COLLABORATIONS