BACK TO ALL NEWS

«Το παρόν και το μέλλον της Καρδιοχειρουργικής στην Κύπρο»

March 14, 2012

Διάλεξη «Το παρόν και το μέλλον της Καρδιοχειρουργικής στην Κύπρο» Δρ. Γαβριήλ Καουτζάνη 14/03/12

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 πραγματοποίησε διάλεξη του κ. Γαβριήλ Καουτζάνη, Διδάκτορα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Χειρουργού Καρδιάς, Αγγείων, Θώρακος και Προέδρου της Κυπριακής Εταιρείας Χειρουργικής Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Καρδιοχειρουργικής στην Κύπρο». Ο κ. Καουτζάνης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Καρδιά είναι η πιο πολυτραγουδισμένη λέξη, ποιητική, ρομαντική αλλά και μοιραία. Δεν είναι σκληρή όσοι την θέλουν έτσι. Ευαίσθητη είναι όπως η ζωή μας, γιατί είναι η ζωή μας. Αλλά όπως δεν ξέρουμε καλά την ζωή μας, άλλο τόσο δεν ξέρουμε και την καρδία μας. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας προδίδει, όταν το αποφασίσει. Για να ελαχιστοποιήσουμε λοιπόν ο καθένας μας την προδοσία της καρδιάς του, τόνισε ο Γιατρός Καουτζάνης, ας μην ψάχνουμε τον ένοχο πολύ μακριά, μέσα μας και δίπλα μας είναι, στα γονίδια μας και στο πως αντιλαμβανόμαστε την ζωή μας, πως την διαχειριζόμαστε. Και όμως μέσα στην δίνη της καθημερινότητας οι περισσότεροι από μας, πρόσθεσε, βάζουμε στην άκρη απλές συμβουλές που θωρακίζουν το πολυτιμότερο όργανο μας και βρισκόμαστε συχνά προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αξίζει όμως, σημείωσε, να αναθεωρήσουμε και να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να χαρεί μια ζωή με υγεία. Καταλήγοντας, ο γνωστός Καρδιοχειρουργός, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Πάρτε την καρδιά σας στα χέρια σας. Αν όμως σας προδώσει τότε εμπιστευτείτε την καρδιά σας στα χέρια των Καρδιολόγων και Καρδιοχειρουργών». Ακολούθησαν Συμβουλές Οινογνωσίας από τον κ. Γιώργο Κασσιανό, Πρόεδρο των Οινοχόων Κύπρου, σε συνεργασία με την Κάβα «Οίνου Γεύσις» και το Οινοποιείο «Βασιλικόν» Κάθηκα. Ο κ. Κασσιανός εξήγησε ότι η γευσιγνωσία στηρίζεται στις βασικές μας αισθήσεις. Όραση, όσφρηση, γεύση. Χρειάζεται λοιπόν, όπως είπε, να ενεργοποιήσουμε τις αισθήσεις μας και την παρατηρητικότητα μας. Πρώτα παρατηρούμε το χρώμα του κρασιού. Στη δεύτερη φάση ανακινούμε κυκλικά το κρασί στο ποτήρι, ώστε να αναδυθούν τα αρώματα του και ακολούθως πίνουμε μια μέτρια γουλιά μαζί με μια ποσότητα αέρα, το επεξεργαζόμαστε λίγη ώρα και καταπίνουμε. Αντιλαμβανόμαστε έτσι το σώμα του κρασιού, την αίσθηση της πυκνότητας του. Τέλος ο Κασσιανός κάλεσε το κοινό να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του, να δώσει έμφαση στις λεπτομέρειες κι όσο περισσότερο κρασί πίνει κάποιος και μαθαίνει πράγματα γύρω από αυτό, τόσο καλύτερα θα καταλάβει το μαγικό του κόσμο.

LATEST NEWS

EVALUATION, RECOGNITION & COLLABORATIONS