BACK TO ALL NEWS

(GR) Εκδήλωσης της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού Πάφου με θέμα “Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και οι τομές στην Παιδεία”

January 18, 2016

Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και οι τομές στην Παιδεία» ήταν το θέμα που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του Δημοκρατικού Συναγερμού Πάφου.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις βασικές πολιτικές που βρίσκονται στο στάδιο της εφαρμογής. Στόχος, είπε, είναι η διαμόρφωση πολιτών που να έχουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα, πολίτες που θα είναι ικανοί να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.
«Για να γίνει πράξη το όραμά μας, τόνισε ο κ. Καδής έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τον οποίο είμαστε περήφανοι. Για πρώτη φορά έχει διαμορφωθεί σε αυτή τη βάση. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καλύπτει τέσσερεις σημαντικούς τομείς. Την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Νεολαία».
Στο θέμα της Παιδείας, στο εκπαιδευτικό μας σύστημα πρόσθεσε, υπάρχουν προβληματικές καταστάσεις και δεδομένα τα οποία προβληματίζουν. Τα δεδομένα αυτά είναι τα φτωχά μαθησιακά αποτελέσματα, τα οποία διαπιστώνονται μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς, μέσα από τις παγκύπριες εξετάσεις. Υπάρχουν ακόμα κάποιες επισημάνσεις για την ανεπάρκεια των αποφοίτων, είναι η τάση για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και διάφορα άλλα που έχουν φθάσει στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν κρύβονται είπε ο κ. Καδής κάτω από το χαλί, αλλά αντιμετωπίζονται ώστε να βελτιωθεί κατάσταση.
«Είναι γι αυτό το λόγο», πρόσθεσε, «που στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού έχει διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα θέματα της Παιδείας και έχουν επισημανθεί πέντε σημαντικές πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος που χρειάζονται μεταρρύθμιση. Πρόκειται για διαφορετικά κομμάτια του ίδιου πάζλ, κάθε κομμάτι αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή πολιτική, η οποία για πάρα πολλά χρόνια , για δεκαετίες ίσως λειτουργούσε αναχρονιστικά.
Στόχος μας είναι να διορθώσουμε κάθε κομμάτι του πάζλ και να το βάλουμε στη θέση του». Κάνοντας αρχή από τα Αναλυτικά Προγράμματα είπε ότι «Προτείνουμε και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε από αυτή τη σχολική χρονιά νέα αναλυτικά προγράμματα. Σ αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν δεκάδες πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, μάχιμοι εκπαιδευτικοί, τεχνοκράτες του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να οριστικοποιηθούν τα Αναλυτικά Προγράμματα στη βάση της αξιολόγησης. Η ουσία της νέας προσέγγισης είναι ότι μεταφέρουμε τη προσοχή μας από την ύλη που πρέπει να διδάσκει ο καθηγητής ή ο δάσκαλος μέσα από το βιβλίο στο τι πρέπει να παίρνει ο μαθητής σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων από το κάθε αντικείμενο. Άρχισε αυτό να εφαρμόζεται από φέτος με πολύ θετική εικόνα μέχρι τώρα. Πιστεύουμε ότι τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα δώσουν πολύ σύντομα τα αποτελέσματα που όλοι αναμένουμε».
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στη δομή του σχολικού προγράμματος, αλλά και σε τρείς πολιτικές που αφορούν την ποιότητα των εκπαιδευτικών διευκρινίζοντας ότι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα υπηρετούν πολύ προσοντούχοι εκπαιδευτικοί. «Από τους πιο προσοντούχους σε ολόκληρη την Ευρώπη και όμως υπάρχουν καθοριστικής σημασίας πολιτικές οι οποίες για δεκαετίες λειτουργούν αναχρονιστικά. Το σύστημα διορισμών αλλάζει και περνάμε σε μια απόλυτα διάφανη διαδικασία που κατατάσσει τους υποψηφίους στη βάση προκαθορισμένων αξιοκρατικών και μετρήσιμων κριτηρίων όπως είναι οι γνώσεις που τεκμηριώνονται μέσα από γραπτή εξέταση, όπως είναι η εμπειρία, όπως είναι τα ακαδημαϊκά προσόντα».
Πέρα από αυτές τις πολιτικές το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΠ στοχεύει σύμφωνα με τον υπουργό, σε επιπρόσθετες βελτιωτικές κινήσεις όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των σχολείων, εκσυγχρονισμός στο θεσμό των Παγκύπριων Εξετάσεων, προχωρά ακόμα στον εκσυγχρονισμό αξιολόγησης των ιδίων των μαθητών και των σχολικών υποδομών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης διάβασε χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου. Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους δρα Χάρη Ψάλτη, επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνη Βρασίδα, πρόεδρο ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, Πέτρο Κουλέρμο, πρόεδρο Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και Δημήτρη Δημητρίου πρόεδρο ΟΝΕ ΔΗΣΥ .

LATEST NEWS

EVALUATION, RECOGNITION & COLLABORATIONS