ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δημήτριος Χατζημιχαήλ

Θέση

Επισκέπτης Λέκτορας Εμπορικού Δικαίου

Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Τηλέφωνο

Ο Δημήτριος Χατζημιχαήλ είναι λέκτορας Εμπορικού Δικαίου (Δίκαιο Εμπορικών Εταιρειών, Σύνθεση στο Εμπορικό Δίκαιο, Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Δίκαιο Αξιογράφων, Δίκαιο Αφερεγγυότητας και Εισαγωγή στο Εμπορικό Δίκαιο) στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.
Του απονεμήθηκε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα στο Δίκαιο Εμπορικών Εταιρειών (με Άριστα) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στον τομέα του Δικαίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Δίκαιο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας – Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόρρητα).
Έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο στη Νομική Σχολή, Τομέας Επιχειρηματικού και Εργατικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Εταιρικό Δίκαιο και Ειδικές Εταιρικές μορφές), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών της Πληροφορίας, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής (Εμπορικό Δίκαιο, Εμπορικές Συμβάσεις και Δίκαιο Εμπορικών Εταιρειών). Παράλληλα, έχει διδάξει Διακυβέρνηση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλο το φάσμα του εμπορικού δικαίου, αλλά ειδικότερα επικεντρώνεται σε τομείς του εταιρικού δικαίου, των σύγχρονων εμπορικών συμβάσεων, του δικαίου της βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας και του δικαίου αφερεγγυότητας. Είναι ο συγγραφέας των ακόλουθων βιβλίων:

  1. “Δικαιούχος Εφεύρεσης και Διεκδίκηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (Εθνικού και Ευρωπαϊκού)”, εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2015.
  2. Ο αποκλεισμός εταίρου ΕΠΕ για σπουδαίο λόγο”, εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2005.
  3. “Συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Το Γενικό και Ειδικό Δίκαιο της Σύνδεσης Επιχειρήσεων (περιλαμβανομένης της συμβατικής και αδικοπρακτικής ευθύνης) ως σχολιασμός στο άρθρο 42ε § 5 του ν. 2190/1929”, τ.ΙΙ, σε “Ανώνυμες Εταιρίες”, επιμέλειας Βασιλείου Αντωνόπουλου / Σπήλιου Μούζουλα, εκδόσεις Σάκκουλας Θεσσαλονίκη – Αθήνα, 2013.
  4. “Η διαμόρφωση της καταστατικής ελευθερίας στην ΑΕ (απόρροια της τάσης για μεγαλύτερη ρυθμιστική ευκαμψία)” σε συλλογικό τόμο “Η ΑΕ μεταξύ εταιρικού, πτωχευτικού δικαίου και δικαίου κεφαλαιαγοράς” επιμέλειας Μ. – Θ. Μαρίνου, εκδόσεις Π. Ν. Σάκκουλας, Δίκαιο και Οικονομία, 2011.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στον “Αρμενόπουλο”, μηνιαία νομική επιθεώρηση που εκδίδεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, από το 2006 έως το 2019 και σήμερα στην “Επιθεώρηση Εμπορικού Δικαίου”, τριμηνιαία νομική επιθεώρηση που εκδίδεται στην Αθήνα από το 1950, ενώ έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μεγάλο αριθμό σχολίων νομολογίας σε νομικά περιοδικά και επιθεωρήσεις.
Ο Δημήτριος είναι εταίρος και επικεφαλής του γραφείου Θεσσαλονίκης της “Rokas Law Firm”, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εξουσιοδοτημένος να παρίσταται ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων όλων των βαθμίδων, και έχει ασχοληθεί με την ίδρυση, την εξαγορά και την αναδιάρθρωση πολλών εμπορικών εταιρειών στην Ελλάδα. Έχει επίσης ειδικευτεί στην επίλυση διαφορών στους τομείς του εταιρικού, χρηματοοικονομικού, ασφαλιστικού, βιομηχανικής ιδιοκτησίας, διοικητικού, εθνικού και διεθνούς δικαίου μεταφορών και του γενικού εμπορικού δικαίου. Έχει εμπειρία στη διενέργεια due diligence σε επιχειρήσεις για σκοπούς πώλησης και έχει εμπειρία σε διοικητικού δικαίου διαφορές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.