ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΠΑΦΟ

June 7, 2016

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής οι φοιτητές του εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις  με την καθοδήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών Δρ. Τζούλια Τζώρτζη είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών προτάσεων που αφορούν σημαντικές σημειακές παρεμβάσεις κατά μήκος της οδού Αγίου Αντωνίου, με σκοπό την ενίσχυση του αστικού υπαίθριου χώρου της Κάτω Πάφου τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.

Αφορμή για τις σημειακές αυτές παρεμβάσεις αποτέλεσε η πρόσκληση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ με εκπρόσωπο τον Αρχιτέκτονα κ. Κώστα Σοφοκλέους για από κοινού δράση.

Έτσι, συγκροτήθηκε μια ομάδα τριτοετών φοιτητών του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τοπίου με σκοπό  την δημιουργία και υλοποίηση master plan και επιμέρους σχεδιαστικών προτάσεων στην περιοχή της οδού Αγίου Αντωνίου και την ευρύτερη περιοχή άνωθεν  του παραλιακού μετώπου.  Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει αξιόλογα σημεία αναφοράς τα οποία μπορούν να αναδειχθούν μέσα από μια ολοκληρωμένη μελέτη  αστικής ανάπλασης και ανασυγκρότησης σε έναν κεντρικό πυρήνα του κέντρου της Πάφου.

Ένας τέτοιος κεντρικός αστικός πυρήνας μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη  για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη μιας σύγχρονης Πάφου.  Ο Δήμαρχος της Πάφου κ. Φαίδων Φαίδωνος στο χαιρετισμό του για την εκδήλωση τόνισε ότι αναγνωρίζει την σημασία του σχεδιασμού ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον αστικό χώρο και την συμβολή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην αναβάθμιση της Πάφου και στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης  που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας με τον καλύτερο τρόπο. Χαιρετισμό εκ μέρους του Πανεπιστημίου Νεάπολις προσφώνησε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Καθηγητής Διομήδης Μαρκουλής, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Τοπίου στην επίλυση θεμάτων του αστικού υπαίθριου χώρου της Πάφου.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των φοιτητών παρουσία του Προέδρου του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Μιχαλάκη Λεπτού, του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Διομήδη Μαρκουλή, του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Καθηγητή  Σπύρου Βλιάμου, του Προέδρου του Τμήματος Νομικής Καθηγητή Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου, του Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΦΟΣ 17 κ. Σίμου Τσέλεπου, διακεκριμένων Αρχιτεκτόνων και άλλων τοπικών παραγόντων, καθώς και γονέων των φοιτητών.

Μετά από αξιολόγηση των αρχιτεκτονικών προτάσεων από 5μελή επιτροπή που αποτελείτο από τους: Κώστα Σοφοκλέους,  Αρχιτέκτονα,  Χρίστο Κωνσταντινίδη, Αρχιτέκτονα, Λειτουργό Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, Χαράλαμπο Καρολίδη, Εκτελεστικό Μηχανικό του Δήμου Πάφου, Χρυσαφένια Θεοδούλου, Αρχιτέκτονα, Νέαρχο Θεοδούλου, Αρχιτέκτονα, δόθηκαν βραβεία στις παρακάτω ομάδες:

Α Βραβείο (500 €):

  • Πέτρος Καλοτεράκης  και Αντρέας Σάββας (υπαίθριος χώρος του Ιερού Ναού Παναγίας της Θεοσκέπαστης)
  • Μαρία Μολότοβα (υπαίθριος χώρος του Ιερού Ναού Αγ. Αντωνίου)

Β Βραβείο (200 €) :

  • Paul Ράντος, Γιάννης Σολδάτος,  Άγγελος Σπανός, Χριστόφορος Σπυράκος  (Πάρκο Αγίας Νάπας)
  • Πιερής Ιωάννου, Κώστας Οικονόμου (Πάρκο Αγίας Νάπας)

Γ Βραβείο (100 €) :

  • Μαρία Γερογιαννάκη, Λάζαρος Ευθυμιάδης, Κωνσταντίνος Περιβολάρης (Οδός Αγίου Αντωνίου) 

Το Α Βραβείο απονεμήθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Συμιλλίδη και από  τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Νεάπολις Καθηγητή Διομήδη Μαρκουλή, το Β’ Βραβείο από το μέλος του ΔΣ του Πάφος 2017, κ. Σίμο Τσέλεπο  και τον κ. Κώστα Σοφοκλέους  εκπρόσωπο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, και το Γ’ Βραβείο  από τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Καθηγητή Σπύρο Βλιάμο.

Τα χρηματικά βραβεία ήταν χορηγία του Δήμου Πάφου, του κυρίου Κώστα Σοφοκλέους, Αρχιτέκτονα,  του κυρίου Φίλιππου Γενεθλίου (Flairs  Club) και του κυρίου Κώστα Αζίνα (Robin Hood Club) ενώ η αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής παραχωρήθηκε δωρεάν για την εκδήλωση από τον Δήμο Πάφου.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024