ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Interview with Dean of the School of Law and Social Sciences of the Neapois Univeristy Paphos, Prof. Anthoni Manitakis

August 5, 2014
  • Για ποιους λόγους θα προτείνατε σε έναν νέο από την Ελλάδα να επιλέξει να σπουδάσει την Νομική στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, και όχι σε ένα άλλο  Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Κύπρου ή  του εξωτερικού?

Η Νομική της Πάφου είναι μια, εντελώς,  νεότευκτη πανεπιστημιακή Σχολή, που καινοτομεί σε πολλούς τομείς και παρουσιάζει τα ακόλουθα συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, εξοπλίζει τον πτυχιούχο με σύγχρονες νομικές γνώσεις συγκριτικού, ευρωπαϊκού, δικαίου, που ανταποκρίνονται στη σημερινή τάση διεθνοποίησης του δικαίου και έγιναν απαραίτητες από  εισβολή και επίδραση του   ευρωπαϊκού δικαίου στα εθνικά δικαία των κρατών μελών της ΕΕ. Οι προοπτικές της επαγγελματικής του εξέλιξης είναι εξ αυτού και μόνον του λόγου διευρυμένες.

Δεύτερον,  ο φοιτητής επωφελείται  από το γεγονός ότι  λειτουργούν, στην Πάφο, παράλληλα, δύο αυτοτελή, Προγράμματα Νομικών Σπουδών,  ελληνικής και κυπριακής κατεύθυνσης, που επικοινωνούν, ωστόσο, μεταξύ τους. Οι φοιτητές και των δύο προγραμμάτων σπουδών καλούνται να παρακολουθήσουν ορισμένα κοινά μαθήματα, όπως π.χ το ευρωπαϊκό δίκαιο και παροτρύνονται να επιλέγουν μαθήματα του άλλου προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο απόφοιτος της μιας κατεύθυνσης εξοικειώνεται με το δίκαιο της άλλης  και το σημαντικότερο γνωρίζει τις δύο μεγάλες οικογένειες του Δικαίου, την ηπειρωτική, στην οποία ανήκει η Ελλάδα και την αγγλο-σαξωνική, που ανήκει και ακολουθεί η Κύπρος.

 Τρίτον, διότι η εκμάθηση και η αφομοίωση από τον φοιτητή της διδακτέας ύλης διευκολύνεται από διδακτικά μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (power-point, e-conference, e-learning, moodle  trial-book, you-tube, κ.ά.) και διότι βασίζεται στη μελέτη δικαστικών υποθέσεων, σε πρακτικές ασκήσεις και φροντιστήρια και σε εργασίες κατ΄οίκον (homework) καθώς και στην διαρκή αξιολόγηση της σπουδαστικής επίδοσης των φοιτητών από τους διδάσκοντες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.  

 Τέταρτον, διότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, φοιτούν σε ολιγομελή τμήματα και ζούν ομαδικά  σε ένα πανεπιστημιακό campus, σε άμεση, καθημερινή και προσωπική επαφή με τους διδάσκοντες.  Οργανωμένη και συλλογική είναι και η διασκέδασή τους καθώς και η συμμετοχή τους σε πολιτιστικές   εκδηλώσεις ή εκδρομές.

Πέμπτον διότι η Πάφος είναι μια πόλη σχετικά  μικρή, παραθαλάσσια, όμορφη, φιλόξενη, σταυροδρόμι, ακόμη και σήμερα, πολιτισμών. Τα μνημεία της, μοναδικά στο είδος τους, μαρτυρούν την μακρά και πλούσια πολιτισμική παράδοση και ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Ο αερολιμένας της διασφαλίζει τακτικές, διεθνείς και ελληνικές, καθημερινές πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη και  Αθήνα.

  •   Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου (διάρκεια, μαθήματα, γλώσσα διδασκαλίας).

Η διάρκεια της φοίτησης είναι τετραετής, οκτώ εξάμηνα, όπως σε όλες της Νομικές σχολές Ελλάδος και Κύπρου, και ο φοιτητής για να πάρει πτυχίο θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει και να έχει αξιολογηθεί επιτυχώς σε 26 υποχρεωτικά και 16 κατ΄επιλογήν μαθήματα, που αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες. Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική. Είναι υποχρεωτική όμως η εκμάθηση  της αγγλικής νομικής ορολογίας και προαιρετική η παρακολούθηση μαθημάτων στην αγγλική καθώς και η μελέτη αγγλόφωνων νομικών κειμένων και δικαστικών αποφάσεων, κυρίως για την κυπριακή κατεύθυνη αλλά και για την ελληνική.

  •  Είναι αναγνωρισμένο το πτυχίο Νομικής του Νεάπολις στην Ελλάδα και τι  χρειάζεται ο πτυχιούχος Νομικής του Νεάπολις για να ασκήσει το επάγγελμά του στην Ελλάδα?

Το πτυχίο της Νομικής Σχολή Πάφου είναι αναγνωρισμένο ως ισότιμο των Νομικών Σχολών ελληνικών και ευρωπαϊκών  πανεπιστημίων. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Κατεύθυνσης είναι δομημένο με βάση και τα Προγράμματα Σπουδών των υπολοίπων τριών Νομικών Σχολών της Ελλάδας. Επίσης το συγκεκριμένο πτυχίο είναι αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ και το ΚΥΣΑΤΣΕ και δίνει τη δυνατότητα εγγραφής άμεσα σε οποιοδήποτε δικηγορικό σύλλογο στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

  • Η οικονομική κρίση αποθαρρύνει τους νέους από την επιλογή σπουδών μακριά από την οικογένειά τους. Ποιο είναι το κόστος των διδάκτρων στο Νεάπολις αλλά και το κόστος της διαμονής και διαβίωσης στην Πάφο?

………………………………………………………………………

  • Γνωρίζουμε ότι το Δίκαιο στην Κύπρο διαφοροποιείται από το Ελληνικό, και ακολουθεί τα Βρετανικά πρότυπα. Σε ποιο δίκαιο θα ειδικευτεί/πάρει το πτυχίο του ο φοιτητής του Νεάπολις?

Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας απάντησα ή εκτενώς στην αρχή της συνέντευξης επ΄αυτού. Υπογραμμίζω και εδώ  ότι λειτουργούν δύο αυτοτελή προγράμματα νομικών σπουδών, που παρέχουν δύο ξεχωριστά, πτυχία, ένα για το Κυπριακό Δίκαιο και ένα για το Ελληνικό. Το ένα  ισχύει για την ελληνική επικράτεια και το άλλο για την κυπριακή. Ο φοιτητής επιλέγει το πρόγραμμα σπουδών, που προτιμά, με την αρχική εγγραφή του.

  • Πόσα χρόνια λειτουργίας έχει το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου ‘Νεάπολις’ Πάφου και ποιο είναι το διδακτικό του επιτελείο στην Νομική?

Λειτουργεί ολοκληρωμένα και σε πλήρη ανάπτυξη από την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013.  Το επιτελείο των δύο Νομικών Προγραμμάτων απαρτίζεται από νέους, αναγνωρισμένους,  επιστήμονες, με διδακτορικό, λέκτορες ή επίκουρους, από πεπειραμένους, ομότιμους, καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, από δικαστικούς επί τιμή. Οι παραδόσεις των μαθημάτων καλύπτονται,  ακόμη, και από μια πλειάδα εντεταλμένων διδασκαλίας καθηγητών  ελληνικών πανεπιστημίων και συνεπικουρούνται από  ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, πλήρους απασχόλησης.

  • Πότε αναλάβετε καθήκοντα Κοσμήτορα;

Καθήκοντα Κοσμήτορα έχω αναλάβει και ασκώ τώρα και τρείς μήνες. Βρήκα τη δομή και το πρόγραμμα σπουδών επαρκέστατο και προχωρώ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, στην πρόσληψη πρόσθετου, καταξιωμένου, ακαδημαϊκού προσωπικού ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες των φοιτητών και των γονέων. Παράλληλα επήλθαν  βελτιωτικές τροποποιήσεις τόσο στο πρόγραμμα διδασκαλίας όσο και στον κανονισμό σπουδών  ώστε να διευκολυνθεί και η αφομοίωση της διδακτέας ύλης με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συνέντευξη του Κοσμήτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, του ‘Νεάπολις’ Πάφου, Αντώνη Μανιτάκη, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην Κοσμήτορα Νομικής και πρώην Υπουργού.

LATEST NEWS

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου ΕΤΕΚ, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Το φαινόμενο της υγρασίας...

April 24, 2024