ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Έκθεση Ζωγραφικής Γιάννη Ψυχοπαίδη

December 22, 2017

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και ο Δήμος Αγίας Νάπας οργάνωσαν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πάφου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017, την έκθεση «Ρόδο της μοίρας, Ο Σεφέρης στην Κύπρο», του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2018.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ενώ χαιρετισμό απήθυνε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Διομήδης Μαρκουλής.

Πρόκειται για μια ακόμη εικαστική σπουδή του Γιάννη Ψυχοπαίδη στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Καλλιτέχνης με βαθύ προβληματισμό ζωγραφίζει την Ποίηση και την Ιστορία, καταγράφοντας εικαστικά τον πολιτικό του προβληματισμό προσεγγίζοντας πολυδιάστατα τη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Η Δικτατορία, το Πολυτεχνείο, το δράμα της Κύπρου, η πολιτική και οικονομική κρίση αποτυπώνονται στο έργο μ’ ένα τρόπο ξεχωριστό, σε έργα που οδηγούν σε μια επαναπρόσληψη  και αναδιατύπωση των γεγονότων, μέσα από τη διεισδυτική του ματιά και ευαισθησία.

Εξίσου σημαντική και η εικαστική ενασχόληση του με τη λογοτεχνία. Ο φιλόλογος διαβάζοντας ποίηση κρατά σημειώσεις, γράφει και αναλύει ένα ποίημα. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης το ζωγραφίζει, μ’ ένα τρόπο μοναδικό. Κινείται με ευχέρεια από την αρχαία γραμματεία στη σύγχρονη ποίηση. Από τον Όμηρο και των Ηρώνδα στον Κάλβο, στον Ρεμπώ, στον Έλλιοτ, το Λόρκα, τον Καβάφη, το Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Αναγνωστάκη. Το πιο τίμιο, η μορφή τους. Ζωγραφίζει την ποίηση τους και προσεγγίζει την εικόνα τους με σχέδια και χρώματα. Ο Σεφέρης είναι ο αγαπημένος του ποιητής. Αποτύπωσε τη μορφή του σε περισσότερα από 30 πορτραίτα ενώ μετέγραψε σε ζωγραφική, με ιδιαίτερη ευαισθησία, πολλά σεφερικά ποιήματα. Δυο σειρές έργω του, με αντίστοιχα λευκώματα, είναι εμπνευσμένα από τις εικαστικές σπουδές του Σεφέρη: Ανθή της Πέτρας και ο Ηδονικός Ελπήνωρ (Ο Σεφέρης στον Πόρο), ενώ η σεφερική ποίηση διαχέεται σε μεγάλο μέρος του έργου του. Στην Πάφο παρουσιάζει μια ακόμη σεφερική ενότητα:

«Το ρόδο της μοίρας. Ο Σεφέρης στην Κύπρο».  Είναι μια έκθεση συμβολική. Πρωτοπαρουσιάζεται στην Κύπρο, μια από τις αγαπημένες ποιητικές πατρίδες του Σεφέρη.

LATEST NEWS

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συνέδριο με τίτλο: Πτυχές της τουρκικής εισβολής και της κυπριακής ιστορίας της περιόδου 1967-1974 Το 2024 κλείνουν 50 χρόνια ...

April 4, 2024

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024