ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Σεμινάριο Αρχαίου Ελληνικού δράματος – ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή (1-5 Ιουλίου 2016)

July 6, 2016

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στον Ελληνικό Πολιτισμό της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, σε συνεργασία με το Θερινό Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, οργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά Σεμινάρια Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με θέμα τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. Τα σεμινάρια έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις (1-5 Ιουλίου), και  ομιλητές ήταν: o κ. Νίκος Σιαφκάλης, Σκηνοθέτης, η Δρ Διοτίμα Παπαδή, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, o κ. Γιώργος Μικέλλης, Δραματουργός, και ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής. Τα σεμινάρια παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων που προέρχονταν από τον χώρο της Εκπαίδευσης και του θεάτρου. Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Πανεπιστημίου ο κ. Γιώργος Γεωργής, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιστορίας, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής κ. Αντώνης Μανιτάκης, και η Δρ Διοτίμα Παπαδή, Διευθύνουσα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στον Ελληνικό Πολιτισμό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, κ. Νίκος Σιαφκάλης.

Ο κ. Γιώργος Μικέλλης ανέπτυξε με κάθε λεπτομέρεια τη δραματουργική διάσταση του έργου και τοποθέτησε το έργο μέσα στα ιστορικά του συμφραζόμενα. Η Δρ Διοτίμα Παπαδή επεσήμανε ενδιαφέρουσες διακειμενικές επιδράσεις από προγενέστερα ποιητικά έργα που πραγματεύονται τον ίδιο μύθο, και φώτισε τις διάφορες όψεις της τραγικότητας στο έργο, με βάση την Αριστοτελική θεωρία για τα τυπικά χαρακτηριστικά του τραγικού ήρωα. ο Δρ Κλείτος Ιωαννίδης ανέπτυξε τη φιλοσοφική διάσταση του Οιδίποδα Τυράννου και μίλησε για τον ρόλο της συμπαντικής τάξης.

Κατά την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου ο κ. Νίκος Σιαφκάλης συζήτησε τα σκηνοθετικά ζητήματα που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων του έργου, ενώ παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο (υπό τις σκηνοθετικές του οδηγίες), και απένειμε τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

LATEST NEWS

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συνέδριο με τίτλο: Πτυχές της τουρκικής εισβολής και της κυπριακής ιστορίας της περιόδου 1967-1974 Το 2024 κλείνουν 50 χρόνια ...

April 4, 2024

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024