ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

An Article of Spyros Makridakis and Andreas Moleskis has been accepted for publication in the Journal Psychological Frontiers (impact factor 2.84)

June 15, 2015

Το  άρθρο Κόστη και τα Οφέλη των Θετικών Αυταπατών (The Costs and Benefits of Positive Illusions) του Σπύρου Μακριδάκη και Ανδρέα Μολέσκη έγινε δεκτό για δημοσίευση στο περιοδικό Psychological Frontiers (impact factor 2.84).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι θετικές αυταπάτες σχετίζονται με μη-ρεαλιστική αισιοδοξία για το μέλλον και μία φουσκωμένη εκτίμηση των ικανοτήτων ενός ατόμου. Είναι διαδεδομένες στην φυσιολογική μας ζωή και θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση μίας υγιούς ψυχικής κατάστασης, αν και υπάρχουν διαφωνίες για το βαθμό στον οποίο άτομα επιδεικνύουν αυτές τις θετικές ψευδαισθήσεις και κατά πόσον είναι ευεργετικές ή όχι. Αλλά οποιεσδήποτε οι συνθήκες, είναι δύσκολο να απορρίψουμε την ύπαρξή τους και τις θετικές ή/και αρνητικές επιδράσεις τους πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και γενικότερα στη λήψη αποφάσεων. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυταπατών είναι αυτή του ελέγχου, δηλαδή «η τάση των ανθρώπων να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να ελέγχουν μελλοντικά γεγονότα». Το παρόν άρθρο περιγράφει θετικές αυταπάτες, τα πιθανά οφέλη τους αλλά και υπολογίζει το κόστος τους σε πέντε συγκεκριμένους τομείς (τυχερά παιχνίδια, χρηματιστήρια και αγορές, νέες εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, προληπτική ιατρική και πολέμους). Είναι οργανωμένο σε τρία τμήματα. Πρώτα οι ψυχολογικοί λόγοι που οδηγούν σε θετικές αυταπάτες περιγράφονται και οι πιθανές ζημιές ή τα οφέλη τους αναφέρονται. Δεύτερον, οι αρνητικές επιπτώσεις τους παρουσιάζονται και τα κόστη τους ποσοτικοποιούνται σε πέντε τομείς που έχουν επηρεαστεί σοβαρά, με έμφαση σε αυτούς που σχετίζονται με την αυταπάτη του ελέγχου που φαίνεται να κυριαρχεί αυτούς της μη-ρεαλιστικής αισιοδοξίας. Τα κόστη αυτών είναι τεράστια και πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για να κατανοήσουμε το τεράστιο μέγεθος τους και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν στο μέλλον. Τέλος, υπάρχει ένα συνοπτικό συμπέρασμα όπου οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις θετικές αυταπάτες αναφέρονται και προτάσεις για μελλοντική έρευνα παρουσιάζονται.

Κόστη και τα Οφέλη των Θετικών Αυταπατών pdf ~ 200KB

LATEST NEWS

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου ΕΤΕΚ, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Το φαινόμενο της υγρασίας...

April 24, 2024