ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

The Interview of Professor Antonis Manitakis

February 9, 2015

Φυτώριο νέων επιστημόνων και πρότυπο σχολείο μεθοδικής και σύγχρονης κυπριακής και ελληνικής νομικής παιδείας, χαρακτηρίζει τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, ο Κοσμήτορας της, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης. Σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet, ο καθηγητής Μανιτάκης αναφέρεται στα όσα συνάντησε στην Κύπρο και στις προοπτικές που διανοίγονται με την λειτουργία της νέας νομικής σχολής στην Πάφο.

  • Πως οδηγηθήκατε στην απόφαση να συνεχίσετε την ακαδημαϊκή σας καριέρα στην Κύπρο;

« Μετά την παραίτησή μου από την θέση του Υπουργού, τον Ιούνιο του 2013, και την συγκλονιστική εμπειρία μιας δραστήριας υπερπροσπάθειας μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, βρέθηκα αντιμέτωπος με την απραξία της συνταξιοδοτικής  ζωής. Η ανεπάντεχη πρόσκληση να αναλάβω καθήκοντα Κοσμήτορα σε μία νεότευκτη Σχολή Νομικών και  Κοινωνικών Επιστημών στην Κύπρο και ειδικά στο Πανεπιστήμιο ‘Νεάπολις΄’ της όμορφης Πάφου ήταν για μένα μια ανοιχτή πρόκληση να ξαναδοκιμάσω τις ακαδημαϊκές δυνάμεις μου σε έναν τομέα που ήξερα καλά, που αγάπησα πολύ και στο οποία αφιέρωσα όλη μου τη δημιουργική  ζωή.

Ο δεύτερος λόγος, που με παρακίνησε να αποδεχτώ την πρόσκληση, ήταν καθαρά  οικογενειακός. Στην Κύπρο είναι οικογενειακά εγκατεστημένος, χρόνια τώρα ο γιός μου με τις τρείς χαριτωμένες εγγονές μου. Μου ήταν αδύνατον να αρνηθώ να βρεθώ κοντά τους και να πάω να μονάσω  συγγράφοντας, όπως σχεδίαζα, στο Πήλιο».

  • Ποιούς στόχους έχετε θέσει ως Κοσμήτορας στη Σχολή Νομικών και κοινωνικών επιστημών του πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου;

« Ο βασικός στόχος, που έχω θέσει στον εαυτό μου, είναι να στήσω μια Σχολή με στέρεες οργανωτικές και επιστημονικές βάσεις και με ορίζοντα και προοπτική διάρκειας. Να την στελεχώσω βασικά με νέους δασκάλους-επιστήμονες, με προσόντα αδιαμφισβήτητα, με όρεξη για δουλειά, για διδασκαλία και έρευνα και με αγάπη για την επιστήμη. Νέους που έχουν κάνει καλές διδακτορικές σπουδές και σκοπεύουν να αφιερωθούν στην επιστήμη και στην πανεπιστημιακή ζωή. Και υπάρχει αυτή την στιγμή μια πληθώρα άξιων επιστημόνων, Κύπριων ή Ελλήνων, που χειμάζει, αναξιοποίητη, περιμένοντας ματαίως μια θέση στο Πανεπιστήμιο.

Ο ακόμη πιο φιλόδοξος στόχος μου είναι να δημιουργήσω ένα πρότυπο σχολείο μεθοδικής και σύγχρονης νομικής παιδείας.  Και ταυτόχρονα ένα φυτώριο νέων επιστημόνων,  με πτυχία που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς νομικών υπηρεσιών, με ελκυστικά προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, σε συνεργασία με ελληνικά ή και αλλοδαπά πανεπιστήμια, αγγλόφωνα κατά προτίμηση. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επειδή το γνωρίζω, πιστεύω πως έχει, μεταξύ άλλων, τις κατάλληλες ακαδημαϊκές και ηλεκτρονικές υποδομές για τέτοια προνομιακή συνεργασία.

Εξάλλου, η μοναδική γεωπολιτική θέση της Κύπρου, η εξαιρετικά ευνοϊκή για την ίδια, παρούσα, ιστορική συγκυρία,   η πλούσια ιστορία της και η μακραίωνη παράδοσή της προσφέρονται  για πρωτοπόρες, διεθνούς ή ευρωπαϊκής εμβέλειας, καινοτόμες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις και ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες.

Η ομάδα, τέλος, του πρυτανικού συμβουλίου που έχει στηθεί αυτή την στιγμή στο Νεάπολις απαρτίζεται από πεπειραμένους και καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς, με σύνεση, υπομονή και πρόγραμμα για να επιτύχουν τους παραπάνω στόχους».

Νομικής σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου

  • Για ποιους λόγους θα προτείνατε σε έναν νέο να επιλέξει να σπουδάσει την Νομική στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, και όχι σε ένα άλλο  Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Κύπρου ή  του εξωτερικού?

« Η Νομική της Πάφου είναι μια, εντελώς,  νεότευκτη πανεπιστημιακή Σχολή, που καινοτομεί σε πολλούς τομείς και παρουσιάζει τα ακόλουθα συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, εξοπλίζει τον πτυχιούχο με σύγχρονες νομικές γνώσεις συγκριτικού, ευρωπαϊκού, δικαίου, που ανταποκρίνονται στη σημερινή τάση διεθνοποίησης του δικαίου και έγιναν απαραίτητες από  εισβολή και επίδραση του   ευρωπαϊκού δικαίου στα εθνικά δικαία των κρατών μελών της ΕΕ. Οι προοπτικές της επαγγελματικής του εξέλιξης είναι εξ αυτού και μόνον του λόγου διευρυμένες.

Δεύτερον,  ο φοιτητής επωφελείται  από το γεγονός ότι  λειτουργούν, στην Πάφο, παράλληλα, δύο αυτοτελή, Προγράμματα Νομικών Σπουδών,  ελληνικής και κυπριακής κατεύθυνσης, που επικοινωνούν, ωστόσο, μεταξύ τους. Οι φοιτητές και των δύο προγραμμάτων σπουδών καλούνται να παρακολουθήσουν ορισμένα κοινά μαθήματα, όπως π.χ το ευρωπαϊκό δίκαιο και παροτρύνονται να επιλέγουν μαθήματα του άλλου προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό ο απόφοιτος της μιας κατεύθυνσης εξοικειώνεται με το δίκαιο της άλλης  και το σημαντικότερο γνωρίζει τις δύο μεγάλες οικογένειες του Δικαίου, την ηπειρωτική, στην οποία ανήκει η Ελλάδα και την αγγλο-σαξωνική, που ανήκει και ακολουθεί η Κύπρος.

Τρίτον, διότι η εκμάθηση και η αφομοίωση από τον φοιτητή της διδακτέας ύλης διευκολύνεται από διδακτικά μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (power-point, e-conference, e-learning, moodle  trial-book, you-tube, κ.ά.) και διότι βασίζεται στη μελέτη δικαστικών υποθέσεων, σε πρακτικές ασκήσεις και φροντιστήρια, σε εργασίες και έρευνες κατ΄οίκον (home work) καθώς και στην διαρκή αξιολόγηση της σπουδαστικής επίδοσης των φοιτητών από τους διδάσκοντες κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους με ενδιάμεσα τακτικά, ηλεκτρονικά ή γραπτά διαγωνίσματα.

Τέταρτον, διότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, φοιτούν σε ολιγομελή τμήματα και ζούν ομαδικά  σε ένα πανεπιστημιακό campus, σε άμεση, καθημερινή και προσωπική επαφή με τους διδάσκοντες.  Οργανωμένη και συλλογική είναι και η διασκέδασή τους καθώς και η συμμετοχή τους σε πολιτιστικές   εκδηλώσεις ή εκδρομές.

Πέμπτον διότι η Πάφος είναι μια πόλη σχετικά  μικρή, παραθαλάσσια, όμορφη, φιλόξενη, σταυροδρόμι, ακόμη και σήμερα, πολιτισμών. Τα μνημεία της, μοναδικά στο είδος τους, μαρτυρούν την μακρά και πλούσια πολιτισμική παράδοση και ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Ο αερολιμένας της διασφαλίζει τακτικές, διεθνείς και ελληνικές, καθημερινές πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη και  Αθήνα».

Η Συνέντευξη του Καθηγητή και Κοσμήτορα Νομικής σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Αντώνη Μανιτάκη στο PafosNet

LATEST NEWS

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος σε συνεργασία με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου ΕΤΕΚ, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Το φαινόμενο της υγρασίας...

April 24, 2024