Πτυχίο στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων

Το Πτυχίο στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων είναι το πρώτο και το μόνο προπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο και την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα Σπουδών καλύπτει όλες τις σημαντικές πτυχές του τομέα των ακινήτων και έχει αναγνωρισθεί από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ). Οι απόφοιτοι του προγράμματος  μπορούν να εγγραφούν ως αδειούχοι εκτιμητές στο ΕΤΕΚ και  πληρούν μία από τις προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης για απόκτηση άδειας Κτηματομεσίτη.

Αναγνωρισμένο από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ)

The programme is recognized by the Cyprus Technical and Scientific Camber (ETEK)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

https://www.nup.ac.cy/wp-content/uploads/2020/06/calender.png

4 ΧΡΟΝΙΑ

https://www.nup.ac.cy/wp-content/uploads/2020/06/tick.png

240 ECTS

https://www.nup.ac.cy/wp-content/uploads/2020/06/communication.png

ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ή ΑΓΓΛΙΚΑ

https://www.nup.ac.cy/wp-content/uploads/2020/06/clock.png

ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

https://www.nup.ac.cy/wp-content/uploads/2020/06/award.png

ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΝΕΑΠΟΛΙΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤΊΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΉΤΩΝ

To Πρόγραμμα στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων είναι το πρώτο και ταυτόχρονα το μοναδικό πτυχιακό πρόγραμμα στον κλάδο των ακινήτων στην Κύπρο και γενικότερα στον ελληνόφωνο χώρο.  Το Πτυχίο στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων συνδυάζει την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική εμπειρία, προκειμένου να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εχέγγυα για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Επιδίωξη του Προγράμματος είναι να δημιουργήσει άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες που θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν στον κλάδο το ακινήτων, έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως. Με την ολοκλήρωση του Πτυχίου στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων οι απόφοιτοι θα έχουν αποκτήσει:

  • Άριστη γνώση των παραδοσιακών μεθόδων εκτίμησης ακινήτων αλλά και των πιο σύγχρονων προσεγγίσεων. Κάθε μέθοδος αναλύεται σε θεωρητικό επίπεδο και προσεγγίζεται μέσα από σειρά παραδειγμάτων και πρακτικών εφαρμογών, ανάλογα με το είδος ακινήτου. Η διδασκαλία εστιάζεται στα Διεθνή Εκτιμητικά Πρότυπα (με ιδιαίτερη έμφαση στα Πρότυπα του Royal Institute of Chartered Surveyors) και στην εφαρμογή τους στην τοπική αγορά
  • Πλήρη γνώση του θεωρητικού πλαισίου και  μεθόδων που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την επιστημονική ανάλυση της αγοράς ακινήτων, χαρτοφυλακίων ακινήτων, και συγκεκριμένων επενδύσεων σε ακίνητα.
  • Πλήρη κατανόηση του νομικού πλαισίου και των συγκεκριμένων νομοθεσιών που διέπουν την ιδιοκτησία και τις συναλλαγές ακινήτων στην Κύπρο
  • Τις βασικές τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για την κοστολόγηση, αξιολόγηση και διαχείριση μιας ανάπτυξης ακινήτων
  • Όλες εκείνες τις αναλυτικές δεξιότητες αλλά και την κριτική σκέψη που απαιτούνται για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στον κλάδο των ακινήτων
  • Σεβασμό στους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και συνάμα την ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΈΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΈΣ

Πέραν της δυνατότητας εργοδότησης ως Εκτιμητές Ακινήτων, οι απόφοιτοι του Προγράμματος στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Real Estate, όπως κτηματομεσιτικές εταιρείες, εταιρείες ανάπτυξης γης, εταιρείες συμβούλων επενδύσεων, εταιρείες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, Τράπεζες (στις χρηματοδοτήσεις ακινήτων) καθώς και σε πολλούς άλλους παρεμφερείς οργανισμούς.  Στο Δημόσιο Τομέα θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στο Κτηματολόγιο, στα Δημόσια Έργα, στην Πολεοδομία καθώς και σε τοπικούς φορείς, όπως Δήμους και Κοινότητες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ

Το Πτυχίο στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων είναι εγκεκριμένο από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και παρέχει πλήρη επαγγελματική πιστοποίηση στον κλάδο της Εκτίμησης Ακινήτων. Οι απόφοιτοι δικαιούνται επίσης να λάβουν μέρος στις εξετάσεις που διοργανώνει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών Κύπρου για την εξασφάλιση άδειας άσκησης του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη, αφού προηγουμένως αποκτήσουν την ελάχιστη απαιτούμενη από το Συμβούλιο πρακτική εμπειρία.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΞΑΜΗΝΟ 1

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
ECON101Principles of MicroeconomicsΥποχρεωτικό6
FINA100 Principles of Finance Υποχρεωτικό6
MATH103 Introduction to Mathematics Υποχρεωτικό6
REAL100 Principles of Real Estate Υποχρεωτικό6
CONS101Construction Technology IΥποχρεωτικό6

ΕΞΑΜΗΝΟ 2

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
ECON102Principles of MacroeconomicsΥποχρεωτικό6
ACCN101 Principles of Financial Accounting Υποχρεωτικό6
STAT103 Statistics I Υποχρεωτικό6
BUSN210   Digital Economy Υποχρεωτικό6
ARCHBT102 Building Technology 2: Components, Materials and Methods of Construction Υποχρεωτικό6

ΕΞΑΜΗΝΟ 3

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
REAL202Land Planning & Environmental DesignΥποχρεωτικό6
REAL201 Real Estate Law Υποχρεωτικό6
ECON202 Managerial Economics Υποχρεωτικό6
REAL200 Urban and Regional Economics Υποχρεωτικό6
BUSN100Introduction to BusinessΥποχρεωτικό6

ΕΞΑΜΗΝΟ 4

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
BUSN104 Principles of MarketingΥποχρεωτικό6
STAT203 Statistics II Υποχρεωτικό6
REAL302 Theory and Practice of Real Estate Valuation Υποχρεωτικό6
REAL300 Real Estate EconomicsΥποχρεωτικό6
CONS405 Project Scheduling & ControlΥποχρεωτικό6

ΕΞΑΜΗΝΟ 5

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
BUSN203/FINA200 Financial TheoryΥποχρεωτικό6
CONS302Construction EconomicsΥποχρεωτικό6
REAL304 Residential Property Analysis and ValuationΥποχρεωτικό9
REAL306Statutory ValuationΥποχρεωτικό6
ARCHT06Building Technology 4: Building Services Υποχρεωτικό3

ΕΞΑΜΗΝΟ 6

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
CONS201Building PathologyΥποχρεωτικό6
REAL303 GIS Principles and Applications in Real EstateΥποχρεωτικό6
FINA301Corporate FinanceΥποχρεωτικό6
REAL305Income Property Analysis and ValuationΥποχρεωτικό9
ENGR140 Computer Aided Design Υποχρεωτικό3

ΕΞΑΜΗΝΟ 7

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
REAL400Real Estate DevelopmentΥποχρεωτικό6
REAL401 Real Estate Investment: International and DomesticΥποχρεωτικό6
REAL402Facilities/Property ManagementΥποχρεωτικό6
REAL404 Sustainability and Environmental Issues in Real Estate DevelopmentΥποχρεωτικό6
REAS401DissertationΥποχρεωτικό6

ΕΞΑΜΗΝΟ 8

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
REAL403Real Estate Development PracticeΥποχρεωτικό6
BUSN412Research MethodsΥποχρεωτικό6
CONS406Construction ManagementΥποχρεωτικό6
REAL444 Ethics and Professional Practice for Real Estate Επιλογής6
REAL445 Practical Training Επιλογής6
PEPS401DissertationΥποχρεωτικό6

Το Πρόγραμμα στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων περιλαμβάνει 240 πιστωτικές μονάδες, οι οποίες προσφέρονται σε οκτώ εξάμηνα.

Πρώτο έτος
Το πρώτο έτος σπουδών περιλαμβάνει εισαγωγικά μαθήματα σε διάφορα επιστημονικά πεδία, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το Real Estate, όπως Οικονομικά, Χρηματοοικονομικά, Λογιστικά, Κατασκευές, Μαθηματικά, και Στατιστική.

Δεύτερο έτος
Το δεύτερο έτος σπουδών περιλαμβάνει μερικά επιπρόσθετα εισαγωγικά μαθήματα στη Στατιστική, τα Χρηματοοικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, όπως και μερικά άλλα μαθήματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την αγορά ακινήτων, όπως ο Σχεδιασμός Ανάπτυξης Γης, τα Νομικά των Ακινήτων, τα Αστικά και Περιφερειακά Οικονομικά, τα Οικονομικά των Ακινήτων και η Εισαγωγή στη Θεωρία και την Πρακτική των Εκτιμήσεων.

Τρίτο έτος
Τα μαθήματα στο τρίτο έτος εστιάζονται στις διάφορες πτυχές της εκτίμησης ακινήτων, όπως η Εκτίμηση Οικιστικών Ακινήτων, η Εκτίμηση Εμπορικών Ακινήτων, οι Επιβαλλόμενες Εκτιμήσεις από τη Νομοθεσία, η Παθολογία των Κτηρίων και τα Οικονομικά των Κατασκευών.

Τέταρτο έτος
Στο τέταρτο έτος οι φοιτητές μελετούν τις διάφορες πτυχές και τα στάδια ανάπτυξης γης, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών και επενδυτικών πτυχών, καθώς και των θεμάτων διαχείρισης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, όσο και μετά την αποπεράτωσή του. Επιπλέον, οι φοιτητές πρέπει να εκπονήσουν μια διπλωματική εργασία, η οποία έχει ως σκοπό να αναπτύξει τις ερευνητικές τους δεξιότητες και να τους δώσει την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε ένα θέμα της προτίμησής τους.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Προκειμένου να γίνουν δεκτοί στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λυκείου ή αντίστοιχου πιστοποιητικού) με βαθμό τουλάχιστον 14/20 ή ισοδύναμο, ή διεθνές δίπλωμα απολυτηρίου με τουλάχιστον 26 βαθμούς, ή άλλο ισοδύναμο δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα γενικά κριτήρια εισδοχής βασίζονται στον τύπο και την ποιότητα των προηγούμενων σπουδών, στον βαθμό που έχουν ληφθεί σε προηγούμενες σπουδές, και στην καταλληλότητα του υποψηφίου για το πρόγραμμα σπουδών για το οποίο υποβάλλει αίτηση.

Ο Συντονιστής του Πτυχίου θα συμμετέχει ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων και θα απαιτείται η έγκρισή του πριν την εισδοχή κάθε φοιτητή στο πρόγραμμα.

Οι υποψήφιοι προς εγγραφή στο πρόγραμμα θα πρέπει να προσκομίσουν τα πιο κάτω έγγραφα:

Συμπληρωμένη αίτηση εισδοχής

  • Αντίγραφο ταυτότητας/διαβατηρίου
  • Απολυτήριο Λυκείου
  • Πιστοποιητικό επάρκειας στην αγγλική γλώσσα
  • Δύο φωτογραφίες διαβατηρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο διατηρεί το δικαίωμα να προσδιορίζει τα προσφερόμενα μαθήματα επιλογής ανά ακαδημαϊκό έτος.

Η δομή του προγράμματος μπορεί να αλλάξει χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας ή/και επαναπιστοποίησης του προγράμματος.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας και ένας από τους συμβούλους εισδοχής μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για καθοδήγηση και πρόσθετες πληροφορίες.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δίκαιος Τσερκέζος

Δίκαιος Τσερκέζος

Καθηγητής στην Οικονομετρία και Οικονομική Πληροφορική

Ο καθηγητής Δίκαιος Τσερκέζος είναι οικονομέτρης με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά (1988), είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Manchester και BSc από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά....

Γιάννης Μπέλλος

Αναπληρωτή Καθηγητή Δομικού Σχεδιασμού και Κατασκευαστικής Τεχνολογίας

Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικής

Συντονιστής Πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού

Ο Δρ Μπέλλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δομικού Σχεδιασμού και Κατασκευαστικής Τεχνολογίας στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής, και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου (από το 2018)...

Χρίστος Χριστοδούλου-Βόλος

Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών

Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών και Διοίκησης

Ο Δρ Χρίστος Χριστοδούλου-Βόλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών και Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών και Διοίκησης. Είναι κάτοχος διδακτορικού πτυχίου στην Οικονομική Επιστήμη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης...

Ανδρέας Χατζηξενοφώντος

Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής, Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών

Πρόεδρος Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών

Συντονιστής του Πτυχίου Τραπεζικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών και Mεταπτυχιακού στη Λογιστική και Χρηματοοικονομικα

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζηξενοφώντος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Λογιστική και Χρηματοοικονομικά. Αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του London School of Economics...

Χρίστος Παπαδημητρίου

Επίκουρος Καθηγητής Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων - Διοίκηση

Συντονιστής του Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD) στις Κοινωνικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου...

Ανδρέας Μασούρας

Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ,

Συντονιστής Εξ΄αποστάσεως Προγράμματος MBA (En) και Συμβατικού Προγράμματος MBA

Ο Ανδρέας Μασούρας γεννήθηκε το 1980 στην Λευκωσία. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD) με βαθμό Άριστα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου...

Θωμάς Δημόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής στο Real Estate

Συντονιστής Πτυχίο στην Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων

Ο Θωμάς Δημόπουλος είναι διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στέλιος Σοφόκλη

Στέλιος Σοφόκλη

Επισκέπτης Λέκτορας

Ο Δρ. Στέλιος Σοφόκλη αποπεράτωσε τις σπουδές του το 1974 στον κλάδο Πολιτικών Μηχανικών στην ειδικότητα οδοποιίας, στο Hochschule für Architektur und Bauwesen στη Βαϊμάρη, σήμερα Bαuhaus University με τίτλο MSc, ενώ το 1982 στο ίδιο πανεπιστήμιο απέκτησε τον τίτλο του Δόκτορα....
Ανδρέας Συμεού

Ανδρέας Συμεού

Επισκέπτης Καθηγητής

Σπουδές στην ανώτερη εκπαίδευση: LLB του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, MSc στις εκτιμήσεις ακινήτων του Πανεπιστημίου του Reading, μέλος
Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην διεκδίκηση ευκαιριών απασχόλησης σε οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο ή στο εξωτερικό