ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Έκθεση “Buffer Zone”

November 29, 2022
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ατομική έκθεση του Μελετίου Μελετίου (Λεμεσός, Κύπρος, 1989) στη Ρώμη, με τίτλο “Buffer Zone”, σε επιμέλεια της Gaia Bobò, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Fondazione Pastificio Cerere – Spazio Molini και ήταν ανοιχτή στο κοινό από την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022.
 
Το έργο – που σχεδιάστηκε για το Spazio Molini ως μία παρέμβαση στη συγκεκριμένη τοποθεσία – διερευνά τη φαινομενική εξοικείωση των μοτίβων του δημόσιου χώρου, ενεργοποιώντας μια κριτική έρευνα στο θέμα του Hostile Architecture (εχθρική αρχιτεκτονική) , κατανοητή ως μία έκφραση ενός «παρανοϊκού και ανήσυχου» (Robert Park) design, που έρχεται σε σύγκρουση με τη σωματική εμπειρία των ατόμων στον αστικό χώρο, θέτοντας σε κίνδυνο τις προσωπικές και πολιτικές τους ελευθερίες.
 
Ο Μελετίου θέτει ως αφετηρία την ασάφεια της έννοιας του ντεκόρ, που ορίζεται αφενός ως διακόσμηση (Decorazione) και αφετέρου ως ευπρέπεια (Decorum), μετατρέποντας καθημερινά στοιχεία και αντικείμενα σε συστήματα υψηλής τάσης. Η χρήση εικόνων που συνδέονται με το παιχνίδι και την παιδική ηλικία είναι σημαντικά στοιχεία στην δουλειά του, όπως εκφράζονται στις αναφορές σε παιδότοπους ή άβακες. Η διαδικασία της σταδιακής δραματοποίησης του υλικού, αλλοιώνει την αρχική υπόσταση αυτών των αντικειμένων, αποκαλύπτοντας μια νέα αφιλόξενη και ύπουλη φύση, όπως δηλώνεται στον διφορούμενο παραλληλισμό με τις δομές της εχθρικής αρχιτεκτονικής.
 
Τα έργα του καλλιτέχνη είναι με τη σειρά τους αρχιτεκτονικές που δημιουργούν μονοπάτια με φυσική πρόσκρουση. Εμπόδια, υποχρεωτικές κατευθύνσεις και ανοίγματα σε ανεξερεύνητες περιοχές κατευθύνουν την προσοχή των θεατών επηρεάζοντας τις δυνατότητες κίνησής τους. Υπό αυτή την έννοια, η αναφορά στο κυπριακό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρη, και απηχεί στη συμβολική έννοια του τοίχου ή των εμποδίων.
 
Με αφορμή την έκθεση παρουσιάστηκε και το εικαστικό βιβλίο του καλλιτέχνη “Epidermis” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Viaindustriae σε συλλεκτική αριθμημένη έκδοση 100 κομματιών. Η έκδοση συγκεντρώνει μια σειρά θεωρητικών εισηγήσεων στα κύρια θέματα της έκθεσης, μια συνέντευξη και μια επιλογή 15 εκτυπώσεων περιορισμένης έκδοσης από τον καλλιτέχνη. Τα preface για αυτή την έκδοση γράφουν η επιμελήτρια Gaia Bobò, ο αρχιτέκτονας και μελετητής Paolo Bertoncini Sabatini, Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζα, Ιταλία, η επιμελήτρια και συγγραφέας Caroline Corbetta και ο αρχιτέκτονας και ερευνητής Δρ. Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.
 
Η έκθεση και η παραγωγή του εικαστικού βιβλίου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη, και σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Νάπολης “Federico II”, το Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Πίζα και το Ίδρυμα Pastificio Cerere, Ρώμη.
 

Το έργο, αποτελεί μέρος της νικητήριας πρότασης “I fuochi di San Lorenzo. Alla scoperta del distretto artistico di Roma”, προωθούμενο από το συμβούλιο πολιτισμού της Ρώμης, στην ανοιχτή πρόσκληση “estate Romana 2022 – riaccendiamo la Città, Insieme” επιμέλειας του τμήματος πολιτιστικής δραστηριότητας της Ρώμης”.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024