Congress of the European project “Ecotourism & Mushrooms” in Larissa
November 28, 2013
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, Δια Βίου Μάθησης Leonardo Da Vinci (LIFELONG LEARNING PROGRAMME-LEONARDO DA VINCI-TRANSFER OF INNOVATION) με τίτλο: MYCOT.I.CO.N (MYCOTa Intereuropean COoperation Network)- Η αναγνώριση και η αειφορική εκμετάλλευση των άγριων βρώσιμων μανιταριών σε αγροτικές περιοχές (Identification and sustainable exploitation of wild edible mushrooms in rural areas”) πραγματοποιήθηκε Συνέδριο στο ΤΕΙ Λάρισας στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2013. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου εκπροσωπούμενο από την Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων. Έγινε ενημερωτική επίσκεψη στα εργαστήρια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας Αλέξανδρο Παπαχατζή, Coοrdinator του Προγράμματος LIFE+ 09/GR/ENV/000296 Adapt2Change. Ακολούθησε επιστημονική ημερίδα για την Αναγνώριση και Βιώσιμη Εκμετάλλευση των Άγριων Εδώδιμων Μανιταριών σε αγροτικές περιοχές και τον Οικοτουρισμό. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθ. Π. Γούλας και ο Διευθυντής της Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Δ. Πατέρας.
Ο Διευθυντής της Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθ. Π. Φιτσιλής μίλησε εκτενώς για την πορεία του προγράμματος και τα αποτελέσματά του. Η Δρ. Τ. Τζώρτζη, αναφέρθηκε στον Οικοτουρισμό και τον Αγροτουρισμό, δίδοντας έμφαση στο Μηκοτουρισμό και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των οικονομιών των ορεινών και αγροτικών περιοχών, σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία. Έκανε παράλληλα, ειδική αναφορά, στην προσπάθεια που γίνεται για του Μηκοτουρισμού στην Κύπρο, η οποία ενισχύεται και από το Μηκητολογικό Ινστιτούτο Κύπρου, σημειώνοντας τις συναφείς δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Ο Αν. Καθηγητής Γ. Ζερβάκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στο εκτελούμενο έργο του ΓΠΑ και στα δύο εγχειρίδια που εκδόθηκαν με επιστημονικό και χρηστικό περιεχόμενο, στα Ελληνικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Αγγλικά. Ο Καθ. G.Venturella, του Πανεπιστήμιο του Παλέρμο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το νομικό πλαίσιο που αφορά τη συλλογή και εμπορία των άγριων μανιταριών στην Ιταλία. Ο Δρ. C. Denchev, του Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας Σόφιας, Ακαδημία Επιστημών Βουλγαρίας, σημείωσε τις δράσεις που έγιναν στη Βουλγαρία. Ο κ. Σ. Παπαευθυμίου από το ΚΕΚ Αιγαίας, παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό του MYCOTICON, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας. Ο Δρ. Η. Πολεμης, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στη Συλλογή και Αναγνώριση Αυτοφυών Εδώδιμων Μανιταριών. Ο κ. Κ. Κόκκινος, από το ΤΕΙ Θεσσαλίας μίλησε για την πραγματοποιηθείσα εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει στο χρήστη-μανιταροσυλλέκτη, να έχει άμεση ενημέρωση για το είδος του μανιταριού το οποίο θα έχει μπροστά του. Ο Δρ. Β. Γερογιάννης, Αν. Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, εξήγησε τη σημασία του e-learning & e-self assessment in MYCOTYCON. Και τέλος ο κ. Σ. Μίχος, Πρόεδρος του Ομίλου φίλων δάσους και μυκητοχλωρίδας Θεσσαλίας, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που επιτελείται στο πλαίσιο του MYCOTYCON.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας προσφέρθηκε γεύμα, με βάση τα μανιτάρια. Για το μενού εργάστηκε ο Σεφ κ. Ελευθέριος Κουτσιμανής, πρώην εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Θεσσαλίας και καθηγητής μαγειρικής του 2ου ΙΕΚ Λάρισας ο οποίος αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά των προσφερθέντων εδεσμάτων.
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και η SIROC Labs Ltd προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στρατηγικής σύμπραξης με στόχο την ανάπτυξη...
Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ανακοινώνει ότι προσφέρει θέσεις στον Κλάδο Πολεοδομικών Έργων Β’, για ένα Αρχιτέκτονα για ένα Πολιτικό Μηχανικό, για σκοπούς εκπαίδευσης και...
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.
3rd Party Cookies
This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.
Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!