ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Congress of the European project “Ecotourism & Mushrooms” in Larissa

November 28, 2013

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού  Προγράμματος, Δια Βίου Μάθησης Leonardo Da Vinci (LIFELONG LEARNING PROGRAMME-LEONARDO DA VINCI-TRANSFER OF INNOVATION) με τίτλο: MYCOT.I.CO.N (MYCOTa Intereuropean COoperation Network)- Η αναγνώριση και η αειφορική  εκμετάλλευση των άγριων βρώσιμων μανιταριών σε αγροτικές περιοχές (Identification and sustainable exploitation of wild edible mushrooms in rural areas”) πραγματοποιήθηκε  Συνέδριο στο ΤΕΙ Λάρισας στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2013. Στο Πρόγραμμα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου εκπροσωπούμενο από την Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων.  Έγινε ενημερωτική επίσκεψη στα εργαστήρια της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας Αλέξανδρο Παπαχατζή, Coοrdinator του Προγράμματος LIFE+  09/GR/ENV/000296 Adapt2Change. Ακολούθησε  επιστημονική ημερίδα για  την Αναγνώριση και Βιώσιμη Εκμετάλλευση  των Άγριων Εδώδιμων Μανιταριών σε αγροτικές περιοχές και τον Οικοτουρισμό. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθ. Π. Γούλας και ο Διευθυντής της Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Δ.  Πατέρας.

Ο  Διευθυντής της Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας,  Καθ. Π. Φιτσιλής μίλησε εκτενώς για την πορεία του προγράμματος και τα αποτελέσματά του.  Η Δρ. Τ. Τζώρτζη, αναφέρθηκε στον Οικοτουρισμό και τον Αγροτουρισμό, δίδοντας έμφαση στο Μηκοτουρισμό και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των οικονομιών των ορεινών και αγροτικών περιοχών, σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία. Έκανε παράλληλα, ειδική αναφορά, στην προσπάθεια που γίνεται για του Μηκοτουρισμού στην Κύπρο, η οποία ενισχύεται και από το Μηκητολογικό Ινστιτούτο Κύπρου, σημειώνοντας τις συναφείς δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Ο Αν. Καθηγητής Γ. Ζερβάκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στο εκτελούμενο έργο του ΓΠΑ και στα δύο εγχειρίδια που εκδόθηκαν με επιστημονικό και χρηστικό περιεχόμενο, στα Ελληνικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Αγγλικά.  Ο Καθ. G.Venturella, του Πανεπιστήμιο του Παλέρμο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το νομικό πλαίσιο που αφορά  τη συλλογή και εμπορία των άγριων μανιταριών στην Ιταλία. Ο Δρ.  C. Denchev, του Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας Σόφιας, Ακαδημία Επιστημών Βουλγαρίας, σημείωσε τις δράσεις που έγιναν στη Βουλγαρία.  Ο κ. Σ. Παπαευθυμίου από το ΚΕΚ Αιγαίας, παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό του MYCOTICON, αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας. Ο Δρ. Η. Πολεμης, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στη Συλλογή και Αναγνώριση Αυτοφυών Εδώδιμων Μανιταριών. Ο κ. Κ. Κόκκινος,  από το ΤΕΙ Θεσσαλίας μίλησε για την πραγματοποιηθείσα εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει στο χρήστη-μανιταροσυλλέκτη, να έχει άμεση ενημέρωση για το είδος του μανιταριού το οποίο θα έχει μπροστά του.  Ο Δρ. Β. Γερογιάννης, Αν. Καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, εξήγησε τη σημασία  του e-learning & e-self assessment in MYCOTYCON. Και τέλος ο κ. Σ. Μίχος, Πρόεδρος του Ομίλου φίλων δάσους και μυκητοχλωρίδας Θεσσαλίας,  επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που επιτελείται στο πλαίσιο του MYCOTYCON.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας προσφέρθηκε γεύμα, με βάση τα μανιτάρια. Για το μενού εργάστηκε ο Σεφ κ. Ελευθέριος Κουτσιμανής, πρώην εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Θεσσαλίας και καθηγητής μαγειρικής του 2ου ΙΕΚ Λάρισας ο οποίος αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά των προσφερθέντων εδεσμάτων.

LATEST NEWS

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και η SIROC Labs Ltd προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στρατηγικής σύμπραξης με στόχο την ανάπτυξη...

October 24, 2024