ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Πρώτη θέση στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής XII ROBOTIC ARENA 2020

February 4, 2020

Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις σε συνεργασία με την Κυπριακή νεοφυή εταιρεία Robotics Lab, μετά την δυναμική παρουσία τους στο Robotex στην Εσθονία, κατάφεραν να κερδίσουν τον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής XII ROBOTIC ARENA 2020, ο οποίος διεξήχθη στην Πολωνία στις 25/01/2020. Συγκεκριμένα, η απόδοσή των ρομπότ τους κατάφερε να τους κατατάξει στις 1η και 2η θέση στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία Line Following Turbo. Η εν λόγω κατηγορία, παραδοσιακά προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθους Πανεπιστημιακών φορέων, ερευνητών και εταιρειών ρομποτικής και η επιτυχία της Κυπριακής ομάδας αποτελεί αξιοσημείωτα τιμητική διάκριση.

Τα ρομπότ του Πανεπιστημίου Νεάπολις που είναι αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα της Ρομποτικής και του Computer Vision με νέες καινοτόμες αλγοριθμικές προσεγγίσεις, έχουν μέχρι τώρα διακριθεί σε 1 Παγκύπριο και 2 Παγκόσμιους Διαγωνισμούς, αποδεικνύοντας ότι η υπόθεση που έθεσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ότι η σύζευξη και χρήση επιπλέον πληροφορίας από ένα αισθητήρα όρασης μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη απόκριση του ρομπότ κατά την διάρκεια αυτόνομης πορείας και να ωθήσει το ρομπότ να καταφέρει να διανύσει την αυτόνομη πορεία του τόσο ταχύτερα αλλά και αποτελεσματικότερα.

Τα ρομπότ που συμμετείχαν τόσο στον παγκύπριο όσο και στους διεθνής διαγωνισμούς σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και προγραμματίστηκαν με στόχο να παρουσιαστεί μια καινοτόμος ιδέα και μια νέα τεχνολογία όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της. Πυρήνας της μεθοδολογίας πλοήγησης του ρομπότ είναι ένας αλγόριθμος σύζευξης των δεδομένων εισόδου μιας κάμερας με δεδομένα αισθητήρων υπέρυθρων ακτινών, την επεξεργασία τους με έναν καινοτόμο τριπλό αλγόριθμο ελέγχου που χρησιμοποιεί τεχνικές ελέγχου κλειστού βρόγχου, ανοιχτού βρόγχου και Fuzzy Logic, και την έξοδο τους σαν μια ελεγχόμενη διαδικασία αυτόνομης πορείας από το εν λόγω όχημα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ερευνητές κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας έναν απλό μικροεπεξεργαστή χαμηλής ταχύτητας και περιορισμένων δυνατοτήτων (16 MHz) της οικογένειας Arduino, μια βιντεοκάμερα της εταιρείας Charmed Labs χαμηλού ρυθμού  ανανέωσης πλαισίων (60 fps) και ένα απλό αισθητήρα υπέρυθρων ακτινών 8 θέσεων αναλογικής εξόδου από την εταιρεία Pololu. Τα υπόλοιπα μέρη του ρομπότ είτε σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν σε εκτυπωτή τριών διαστάσεων, είτε σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν εξολοκλήρου από την αρχή για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το χαμηλό υπολογιστικό κόστος της προτεινόμενης λύσης συνεπάγεται ότι η λύση αυτή μπορεί πάρα πολύ εύκολα να τροποποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες πλατφόρμες τόσο χαμηλής όσο και ψηλής υπολογιστικής ισχύος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς την ευκολότερη υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας και σε διάφορους άλλους τομείς.

Η χρήση οπτικής πληροφορίας για την παρακολούθηση της τροχιάς του ρομπότ καθιστά την εν λόγω τεχνολογία καινοτόμο. Για πρώτη φορά στην μακρά ιστορία του διαγωνισμού, ρομποτικά οχήματα διαγωνίζονται πλέον χρησιμοποιώντας τεχνολογία που μιμείται την ανθρώπινη όραση. Επιπλέον, τεχνολογίες που υιοθετήθηκαν στην βιομηχανία αυτόματης πλοήγησης αυτοκινήτων τροποποιούνται έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλού κόστους εκπαιδευτικά ρομπότ. Ως αποτέλεσμα, τα ρομπότ της ομάδας του Πανεπιστημίου Νεάπολις και της εταιρίας  Robotics Lab προσέλκυσαν τα βλέμματα όχι μόνο των παρευρισκόμενων και των διαγωνιζόμενων αλλά και άλλων πανεπιστημίων αλλά και εταιριών παραγωγής προϊόντων ρομποτικής όρασης, με αποτέλεσμα την καταρχήν συμφωνία για επικείμενες συνεργασίες του Πανεπιστημίου Νεάπολις με τέτοιες εταιρίες και πανεπιστήμια, με στόχο την προώθηση της έρευνας αλλά και την μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των εταίρων, με απώτερο αποτέλεσμα την δημιουργία του ταχύτερου και αποδοτικότερου ρομπότ αυτόνομης ακολουθίας γραμμής στον κόσμο.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Νεάπολις απαρτίζεται από τον μεταπτυχιακό φοιτητή αλλά και συνεργάτη ερευνητή του πανεπιστημίου Γιάννο Ελευθερίου (CEO της εταιρίας Robotics Lab), τον Δρ. Ζήνων Ζήνωνος, Λέκτορα του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις και   Δρ. Σάββα Χατζηχριστοφή, Αναπληρωτή Καθηγητή Πληροφορικής και επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024