ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Α’ Επιστημονική Συνάντηση Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών

October 18, 2021

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι  εργασίες της διήμερης  Α’ Επιστημονικής Συνάντησης Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών  Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Η Κύπρος στην Ελληνική Επανάσταση.  Η επιστημονική συνάντηση  αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη του ελληνικού αγώνα για ελευθερία. Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν το Σάββατο 16 Οκτωβρίου. O Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο και  εξήρε τη σημαντικότητά του στην προσπάθεια προβολής της κυπριακής συμμετοχής στην Ελληνική Επανάσταση. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Καθηγητή, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Νεάπολις Παντελή Σκλιά και οι τρεις κύριοι ομιλητές του συνεδρίου. Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος ανέλυσε με ενάργεια τη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία. Τον κύκλο των κύριων ομιλιών ολοκλήρωσαν ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Βασίλης Καρδάσης και ο Παναγιώτης Γ. Κιμουρτζής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι δύο διακεκριμένοι καθηγητές ανέλυσαν το γενικότερο πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης.  H  συμμετοχή του Καθηγητή Βασίλη Καρδάση στο συνέδριο ήταν η πρώτη του ως Καθηγητή στο  Πανεπιστήμιο Νεάπολις μετά την ολοκλήρωση της  πετυχημένης  του θητείας ως Προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Μετά τις κύριες ομιλίες ακολούθησαν τέσσερις συνεδρίες, συνολικά δεκατέσσερις ομιλητές, με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις  γύρω από τις σημαντικότερους Κύπριους οι οποίοι συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση (Νικόλαος Θησέας, Χαράλαμπος Μάλης κ.α.) και γύρω από τους εορτασμούς της Ελληνικής Επανάστασης κατά την περίοδο της Βρετανικής Κυριαρχίας στην Κύπρο.  Οι εισηγήσεις διακρίθηκαν για την  άρτια τεκμηρίωση  και την χρησιμοποίηση πρωτογενών πηγών.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν την Κυριακή 17 Οκτωβρίου με άλλες τρεις συνεδρίες, συνολικά έντεκα εισηγήσεις. Οι εισηγητές   της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου καταπιάστηκαν κυρίως  με τις επιρροές της Επανάστασης στο κυπριακό θέατρο και στην κυπριακή  λογοτεχνία. Οι εισηγήσεις ξεχώρισαν ως προς  την πρωτοτυπία και την υψηλή τους ποιότητα.

Από τους είκοσι οκτώ συνολικά ομιλητές του συνεδρίου  η συντριπτική πλειοψηφία  είναι  μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες  του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Κυρίως,  προέρχονται από το Συμβατικό Πρόγραμμα Ιστορίας το οποίο ενέταξε το συνέδριο ως μέρος των μαθησιακών δραστηριοτήτων  του Συμβατικού Προγράμματος.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος φοιτητών και καθηγητών καθώς και  ανάλυση των συμπερασμάτων των εισηγήσεων. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε μεγάλο αριθμός θεατών,  προερχόμενοι κυρίως από την τοπική κοινωνία της Πάφου.

Ο στόχος του συνεδρίου ήταν διττός: Να συνεισφέρει στον επιστημονικό διάλογο γύρω από τη συμμετοχή και τον αντίκτυπο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Κύπρο και να δώσει βήμα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις να παρουσιάσουν μέρος της ερευνητικής τους δουλειάς. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Την επόμενη χρονιά θα διοργανωθεί η  δεύτερη συνάντηση μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος με νέα θεματική.

LATEST NEWS

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος διοργανώνει πιλοτικό εργαστήριο διαδικτυακού μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ/ KA220-VET - "PowerUp Project: Powering up former energy sector...

March 22, 2024