ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

January 26, 2018

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, οργάνωσαν στο Κάστρο της Πάφου τη μεγάλη έκθεση ¨Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου¨. Η έκθεση ήταν η καταληκτήρια διοργάνωση της Πάφου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τα προεγκαίνια έγιναν στις 30 Δεκεμβρίου και τα επίσημα εγκαίνια τέλεσε στις 12 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομο,  ο οποίος τόνισε την σημασία αυτής της μεγάλης έκθεσης και έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Μιχαλάκης Λεπτός.

Η έκθεση που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου είναι ένα ¨επιτοίχιο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Αποστόλου Παύλου, από τη γέννηση του στην Ταρσό της Κιλικίας μέχρι το μαρτύριο και τον αποκεφαλισμό του στη Ρώμη. Περιλαμβάνει 125 εικονογραφημένα ταμπλό, αντίγραφα πινάκων γνωστών ζωγράφων της Αναγέννησης από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης, φωτογραφίες σημαντικών βυζαντινών εικόνων του Απ. Παύλου, γκραβούρες, χάρτες και βιβλία για τον Απόστολο Παύλο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσία των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Πάφο.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018.

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΛΕΠΤΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

12 Ιανουαρίου 2018

Θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίηση μου για τα εγκαίνια της μεγάλης  Έκθεσης, Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, που συνδιοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Δύο σημαντικοί φορείς της πόλης συνεργάζονται στην καταληκτήρια  εκδήλωση της Πάφου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι γιατί οργανώσαμε τις τρεις μεγάλες εκθέσεις, με τις οποίες ουσιαστικά έκλεισαν οι εκδηλώσεις του Πάφος 2017.  Άρχισαν το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2017 και θα είναι ανοικτές μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Πρόκειται για την έκθεση έργων του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη στην Αίθουσα Υποδοχής του Πανεπιστημίου Νέαπολις Πάφου, την έκθεση του Γιώργου Σκοτεινού στη Δημοτική Πινακοθήκη και την έκθεση για τον Απόστολο Παύλο που συνδιοργανώσαμε με την Μητρόπολη.  Μ’ αυτή την έκθεση η Πάφος τιμά τον Απόστολο της. Εδώ απ’ όπου άρχισε τη μεγάλη πορεία του προς τα έθνη και τον εκχριστιανισμό της Ευρώπης . Από την χώρα που δέχθηκε πρώτη το χριστιανισμό, από την πόλη όπου προσηλυτίσθηκε ο πρώτος ρωμαίος αξιωματούχος, ο πρώτος ρωμαίος διοικητής  επαρχίας.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου από την ίδρυση του έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σχέση του με την Κυπριακή Εκκλησία. Έχουμε πάντα τη συμπαράσταση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κου. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Πάφου κου. Γεωργίου.

Ιδρύσαμε πρώτοι το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Θεολογία και φροντίσαμε για την αναβάθμιση των θεολογικών σπουδών στην Κύπρο.

Συνεργαστήκαμε τόσο με την Αρχιεπισκοπή όσο και τη Μητρόπολη σε διάφορες εκδηλώσεις. Η έκθεση Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, που συνδιοργανώθηκε από τη Μητρόπολη και το Πανεπιστήμιο μας με πρωτοβουλία των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ιστορίας είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει διεθνώς για τον Απόστολο των Εθνών. Είναι προϊόν πολύμηνης και κοπιαστικής έρευνας και περιλαμβάνει πλούσιο εκθεσιακό υλικό.

Δεν είναι μόνο συμβολή στη γνώση των γεγονότων της θεμελίωσης της Ιστορίας της Κυπριακής Εκκλησίας, αλλά και μια πρωτοβουλία που μπορεί να δώσει ώθηση στον θρησκευτικό τουρισμό. Η Πάφος είναι μια από τις πρωτεύουσες πόλεις της αποστολικής δράσης του Παύλου. Σκοπεύουμε σε συνεργασία με την Μητρόπολη να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Με την αποτύπωση της έκθεσης σε ψηφιακούς δίσκους που μπορούν να διατεθούν σ’ όλα τα σχολεία αλλά και με την παραγωγή μιας μικρής ταινίας, ντοκιμαντέρ από το νεοσύστατο Τμήμα Σπουδών Ψηφιακής κινηματογράφησης του Πανεπιστημίου Νεάπολις που είναι το  πρώτο που λειτουργεί στην Κύπρο.

Από αυτό το μέρος, από το Κάστρο του λιμανιού της Πάφου, απ’ όπου το 45 μ.Χ. αναχώρησαν οι Απόστολοι Παύλος, Βαρνάβας και Μάρκος, το πιο αποστολικό λιμάνι της Μεσογείου, τιμούμε σήμερα τα 2010 χρόνια από τη γέννηση του Παύλου.

Σας ευχαριστούμε

Μιχαλάκης Λεπτός

LATEST NEWS

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο συνέδριο με τίτλο: Πτυχές της τουρκικής εισβολής και της κυπριακής ιστορίας της περιόδου 1967-1974 Το 2024 κλείνουν 50 χρόνια ...

April 4, 2024

Πάφος, 20 Μαρτίου 2024 - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου (Ε.Ο.Κ.), πιστός στην αποστολή του για την προαγωγή της εκπαιδευτικής καινοτομίας, διοργάνωσε μια ξεχωριστή επιμορφωτική συνάντηση...

March 22, 2024