ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ανδρέας Μασούρας

Θέση

Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ,

Συντονιστής Εξ΄αποστάσεως Προγράμματος MBA (En) και Συμβατικού Προγράμματος MBA

Ηλεκτρονική Διεύθυνση
Τηλέφωνο

Ο Ανδρέας Μασούρας γεννήθηκε το 1980 στην Λευκωσία. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (PhD) με βαθμό Άριστα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: “Entrepreneurship and Competitiveness through the lens of the Institutional Analysis: The Case of Cyprus” και η οποία βρίσκεται αναρτημένη στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών. Επίσης, είναι κάτοχος του ερευνητικού τίτλου MPhil από το Brighton University υπό τον τίτλο: “A model for difference: understanding competition and diversity in Greek Television Programming”. Εκπονεί την μεταδιδακτορική του έρευνα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πεδίο της επιχειρηματικότητας.

Αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Πάφου. Μετά την στρατιωτική του θητεία σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΜΜΕ). Ακολούθως, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Glamorgan της Ουαλίας (University of South Wales) όπου έλαβε το MSc στην Παγκοσμιοποίηση των Μέσων και του Πολιτισμού (MSc in Globalisation, Media and Culture). Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής με βαθμό Άριστα (LLB) και μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Διευθύνει τον δικό του Δικηγορικό Οίκο.

Είναι εκλελεγμένος στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Νεάπολις από την αρχή της ίδρυσής του ως σύμβουλος διοίκησης σε θέματα μάρκετινγκ, ενώ λίγο αργότερα ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Τμήματος Μάρκετινγκ. Δίδαξε σε ξένα Πανεπιστήμια όπως στο πρόγραμμα MBA του Cardiff Metropolitan University και σε διάφορα εξ’ αποστάσεως προγράμματα (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Webster University, USA).

Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως στο Πανεπιστήμιο Fordham των Ηνωμένων Πολιτειών με το οποίο συνεργάστηκε για την εκπόνηση σειρά working papers σε συνεργασία με τον Καθηγητή Philip Napoli. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας (University of Antwerp) και του Central European University (Hungary) στα οποία δίδαξε σειρά σεμιναρίων στα πλαίσια των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Επισκέπτης καθηγητής στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus (academic mobility) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πολυτεχνείο του Μιλάνο όπου δίδαξε τόσο σε προπτυχιακά όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα.  Κύριος ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του ο Ανδρέας Μασούρας ασκούσε παράλληλα την μάχιμη δημοσιογραφία σε μεγάλες εφημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα εργάστηκε στο ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Η ΧΩΡΑ» ενώ υπήρξε συνεργάτης τόσο της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» όσο και της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ». Από τους πρωτεργάτες της ψηφιακής δημοσιογραφίας στη Κύπρο αφού ίδρυσε, μαζί με μια ομάδα νέων δημοσιογράφων, ένα από τα πρώτα ειδησεογραφικά portals.

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ως εξωτερικός επισκέπτης του Centre of the Study of Media and Culture in Small Nations (University of South Wales). Ιδρυτής του ερευνητικού Οργανισμού «Ινστιτούτο Μελετών Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας» το οποίο είχε έντονη συνεδριακή και επιστημονική δράση στους τομείς της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ κατά την περίοδο 2005 – 2009 ενώ αργότερα μετατράπηκε σε Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Ο Ανδρέας Μασούρας είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Οικολογικών και Κοινωνικών Μελετών και του Marketing Lab (Neapolis University, Pafos).

Στα πλαίσια της έντονης κοινωνικής και πολιτικής του δράσης πρωτοστάτησε στα ζητήματα της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και διετέλεσε Αντιπρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος.

Συγγράφει ενεργά σειρά επιστημονικών άρθρων ενώ συμμετέχει συνεχώς σε αξιόλογα συνέδρια διεθνώς όπου παρουσιάζει τις έρευνές του. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο: “Entrepreneurship in Small and Medium-Sized Enterprises” κυκλοφορεί από τον αμερικάνικο εκδοτικό οίκο Nova και το οποίο καταχωρήθηκε ως Scopus. Επιμελητής συλλογικών τόμων. Ενδεικτικά:

  • Masouras, A., Maris, G., & Kavoura, A. (Eds.). (2020). Entrepreneurial Development and Innovation in Family Businesses and SMEs. IGI Global.
  • Pistikou, V., Masouras, A., & Komodromos, M. (Eds.). (2021). Handbook of Research on Future Policies and Strategies for Nation Branding. IGI Global.
  • Masouras, A., Papademetriou, C., Belias, D., & Anastasiadou, S. (Eds.). (2023). Sustainable Growth Strategies for Entrepreneurial Venture Tourism and Regional Development. IGI Global.