Η Δρ Κυριακή Σωτηροπούλου είναι Ψυχολόγος και Διδάκτωρ Συμβουλευτικής/ Εργασιακής Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο εργασιακό στρες (Υποτροφία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας,2001), κάτοχος δυο βασικών τίτλων σπουδών ψυχολογίας με άριστα και με μεταπτυχιακές σπουδές στη «Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό».
Έχει μετεκπαιδευτεί στην Α΄Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου στην Κλινική Ψυχοπαθολογία, τη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική και τη Συστημική ψυχοθεραπεία, καθώς και στην Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων με το εξελικτικό σύστημα «Μ.Χουρδάκη», ενώ είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.
Aπό το 1998 έως σήμερα, εργάζεται ως επαγγελματίας ψυχολόγος σε ατομικό γραφείο και στη δημόσια πρωτοβάθμια κοινοτική φροντίδα ψυχικής υγείας. Έχει εργαστεί επί 7 έτη σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο συμβουλευτικό κέντρο του International School of Athens και ως υπεύθυνη σε Σχολές Γονέων. Έχει διατελέσει επί 4 έτη ως Ειδική Εισηγήτρια- υπεύθυνη του Κλάδου ακαδημαϊκών τίτλων Ψυχολογίας του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) και είναι μόνιμη συνεργάτης και εισηγήτρια σεμιναρίων εργασιακού στρες στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης(ΙΝ.ΕΠ.- Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).
Διαθέτει πολυετή ακαδημαϊκή-διδακτική εμπειρία στο αντικείμενό της σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας (2006 έως σήμερα) και είναι Επισκέπτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Υγείας, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου από το 2015, διδάσκοντας Επαγγελματική Συμβουλευτική και Δεοντολογία.
Τα κυριότερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Συμβουλευτική/ Εργασιακή Ψυχολογία και ιδιαίτερα στο εργασιακό στρες, την εργασιακή ευεξία, τις νέες μορφές εργασίας και τα προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων για τη διαχείριση στρες, καθώς και το συνδυασμό οικογένειας και εργασίας. Άλλα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επαγγελματική δεοντολογία στη συμβουλευτική, τη διαχείριση της διαπολιτισμικότητας, την ψυχοπαθολογία και ψυχοδιαφοροδιαγνωστική, την εφαρμογή γνωσιακής/συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης στη θεραπεία διαταραχών άγχους και συναισθήματος, καθώς και την ανάπτυξη των παιδιών και τη συμβουλευτική γονέων.
Είναι τακτικό μέλος των Κλάδων Συμβουλευτικής και Εργασιακής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και έχει σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων σε Πανελλήνια και διεθνή Συνέδρια Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής, καθώς και πρότυπο συγγραφικό έργο.