ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

Ο Καθ. Μάριος Ευρυβιάδης, στο Διαδικτυακό Σεμινάριο του Institute of European Democracy

February 16, 2021

 

Ο Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής Δεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, συμμετείχε ως Πρόεδρος και Συντονιστής του Διαδικτυακού Σεμιναρίου (webinar) το οποίο οργανώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου. Οργανωτής του Σεμιναρίου υπήρξε η μή κερδοσκοπική οργάνωση Institute of European Democrats (IED) με έδρα της Βρυξέλλες. Η θεματική του Σεμιναρίου διατυπώθηκε υπό τη μορφή του ερωτήματος “Are Turkey’s aspirations aligned with those of Europe?”.

Στο Σεμινάριο, υπήρξαν τρείς κύριοι ομιλητές: Ο Καθηγητής Κλέαρχος Κυριακίδης του UCLan (Κύπρου), o Καθηγητής Ιωάννης Μάζης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Κώστας Μαυρίδης Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Μεσόγειο.

Οι κύριοι ομιλητές κατέθεσαν εισηγήσεις με επίκεντρο την επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, καθώς επίσης και σε ζητήματα που αφορούσαν την έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών στην Τουρκία.Υπήρξε διάδραση μεταξύ των ομιλητών και απαντήθηκαν ερωτήματα που τέθηκαν από άτομα που παρακολούθησαν τη ζωντανή μετάδοση από Κύπρο, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Tο βασικό συμπέρασμα ήταν αφενός πως οι φιλοδοξίες της Τουρκίας όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με τις θεμελιακές αρχές της ΕΕ αλλά, αντίθετα, βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με αυτές και κατά επέκταση η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σχεδόν αδύνατη. Αφετέρου πως η έλλειψη αποτελεσματικής αντιδράσης από τις Βρυξέλλες προς τις αυθαιρεσίες της Άγκυρας υποσκάπτει την αξιοπιστία της ΕΕ καθώς και την εικόνα της ως ενός παραγωγού ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

LATEST NEWS

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος συμμετείχε στη τελική φάση του 47ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Προγραμματισμού Κολεγίων (International Collegiate Programming Contest - ICPC) που πραγματοποιήθηκε στο Λούξορ της...

May 10, 2024

Το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (εξ αποστάσεως) στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στην Αθήνα. Η επίσκεψη έγινε...

May 7, 2024