Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Στρατηγική και την Ασφάλεια (Εξ Αποστάσεως)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1

1.5 ΧΡΟΝΙΑ

90 ECTS

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Αναγνωρισμένο από ΔΙΠΑΕ και ΔΟΑΤΑΠ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ)

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική και Ασφάλεια» έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη και συνεχή αξιολόγηση των σύγχρονων διεθνών ζητημ’ατων, της στρατηγικής σκέψης και της παγκόσμιας δυναμικής ασφάλειας. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις μη παραδοσιακές απειλές, προκλήσεις και ευκαιρίες που αναδύονται στη διεθνή σκηνή, απαιτώντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρει σε βάθος ακαδημαϊκή κατάρτιση σε έννοιες, θεωρίες και μελέτες περιπτώσεων, σε συνδυασμό με την εμπλοκή σε σύγχρονες συζητήσεις και πρακτικές. Με την ενσωμάτωση θεωρητικών προσεγγίσεων με τρέχουσες, σχετικές μελέτες περιπτώσεων, οι φοιτητές ενθαρρύνονται να αναλύουν κριτικά και τεκμηριωμένα πολύπλοκα διεθνή ζητήματα, εξοπλίζοντάς τους με δεξιότητες για να σκέφτονται και να ενεργούν στρατηγικά. Διερευνά επίσης τους τρόπους με τους οποίους η γραμμή μεταξύ εγχώριου και διεθνούς θολώνει από εμπορικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, στρατηγικά, ιδεολογικά, πολιτιστισμικά και ηθικά ζητήματα, ενώ συνδέει την παραδοσιακή ασφάλεια (π.χ. πόλεμος, ειρήνη και επίλυση συγκρούσεων) με μη παραδοσιακές προκλήσεις όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Το πρόγραμμα παρέχει στους φοιτητές ισχυρή θεωρητική και εμπειρική βάση στο εξελισσόμενο «οικοσύστημα ασφάλειας». Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάσει τους φοιτητές για ηγετικούς και επαγγελματικούς ρόλους στη διεθνή σκηνή, όπου θα είναι σε θέση να αναπτύξουν νέες μεθόδους, στρατηγικές και τακτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην ακαδημαϊκή κοινότητα, να συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο και να συνδέονται με διεθνή δίκτυα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τις σπουδές τους. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος αναμένεται να έχουν βαθιά κατανόηση της διεθνούς πολιτικής, η οποία θα τους επιτρέψει να σταδιοδρομήσουν στο διπλωματικό σώμα, σε διεθνείς οργανισμούς, σε ΜΚΟ, καθώς και τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ως ανώτεροι σύμβουλοι πολιτικής και ασφάλειας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Το διεθνές κύρος και η αναγνώριση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.
  • Το καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό.
  • Οι διεθνείς συνεργασίες του Πανεπιστημίου και η διασύνδεσή του με φορείς της αγοράς.
  • Η ευελιξία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η χρήση προηγμένης τεχνολογίας.
  • Η χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων.
  • Η δυνατότητα επιλογής από τους φοιτητές μεταξύ σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
  • Η προσαρμογή του Προγράμματος στις σύγχρονες επιστημονικές τάσεις και στις ανάγκες της αγοράς.
  • Ο προσανατολισμός του προγράμματος στην απόκτηση εφοδίων για την αντιμετώπιση των απειλών και την αξιοποίηση των ευκαιριών που εμφανίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης.
  • Ανταγωνιστικά δίδακτρα.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τα μαθήματα παραδίδονται διαδικτυακά μέσω τηλεδιασκέψεων. Η πρόσβαση στις τηλεδιασκέψεις γίνεται μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο που προάγει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεργατική οικοδόμηση γνώσης από απόσταση σε πραγματικό χρόνο. Από τεχνολογικής άποψης, το πρόγραμμα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που προσφέρουν τα τελευταίας τεχνολογίας εργαλεία επικοινωνίας (Moodle, WizIQ), τα οποία επιτρέπουν τη μεταφορά διαφορετικών τύπων πληροφοριών (εικόνα, ήχος, κείμενο) επιτρέποντας μια αξιόπιστη και αμφίδρομη σύνδεση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών αλλά και μεταξύ φοιτητών. Ο κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καλά διαμορφωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο που βελτιώνει το περιβάλλον επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και φοιτητών. Συνήθως, οι τηλεδιασκέψεις πραγματοποιούνται 6 φορές κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου, ανά δύο εβδομάδες, ξεκινώντας από τη δεύτερη εβδομάδα του εξαμήνου. Συνήθως, κάθε τηλεδιάσκεψη διαρκεί δύο ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μαθήματος.

Η διαδραστικότητα και η διαμορφωτική αξιολόγηση αποτελούν μέρος της μεθοδολογίας μάθησης και διδασκαλίας. Το 40% της τελικής βαθμολογίας των φοιτητών σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί στην επίδοσή τους στην ενδιάμεση αξιολόγηση που έχει τη μορφή γραπτών εργασιών και διαδραστικών δραστηριοτήτων, ενώ το 60% αντιστοιχεί στην επίδοσή τους στις τελικές γραπτές εξετάσεις. Για να εξασφαλίσουν προβιβάσιμο βαθμό σε ένα μάθημα, οι φοιτητές πρέπει να εξασφαλίσουν προβιβάσιμο βαθμό (δηλ. 50% ή υψηλότερο) τόσο στην ενδιάμεση αξιολόγηση όσο και στις τελικές εξετάσεις.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΞΑΜΗΝΟ 1

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
DMETH600Σχεδιασμός Έρευνας και Εμπειρικές Μέθοδοι στις Κοινωνικές Επιστήμες Υποχρεωτικό7.5
DIRSS611Διεθνής Ασφάλεια και Στρατηγικές ΣπουδέςΥποχρεωτικό7.5
DIRSS612Στρατηγική και Λήψη ΑποφάσεωνΥποχρεωτικό7.5
DIRSS621Σύγχρονα Θέματα Παγκόσμιας ΠολιτικήςΥποχρεωτικό7.5

ΕΞΑΜΗΝΟ 2

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
DIRSS623Διεθνές Δίκαιο και ΑσφάλειαΥποχρεωτικό7.5
DIRSS624Εσωτερική ΑσφάλειαΥποχρεωτικό7.5
DIRSS626 Ασφάλεια ΠληροφοριώνΥποχρεωτικό7.5
DIRSS622Ειδικά Θέματα Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση ΑνατολήΕπιλογής7.5
DMEP500Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕπιλογής7.5

ΕΞΑΜΗΝΟ 3

ΚωδικόςΤίτλος ΜαθήματοςΕίδος μαθήματοςECTS
DIRSS610Διπλωματική ΕργασίαΥποχρεωτικό30

Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι φοιτητές χρειάζεται να συγκεντρώσουν συνολικά 90 Πιστωτικές Μονάδες (ECTS).

Στο 1ο εξάμηνο οι φοιτητές παρακολουθούν τα τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα. Στο 2ο εξάμηνο οι φοιτητές παρακολουθούν τα τρία υποχρεωτικά μαθήματα και ένα από τα τρία μαθήματα επιλογής. Προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους και να τους απονεμηθεί ο Μεταπτυχιακός Τίτλος στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Στρατηγική και την Ασφάλεια, οι φοιτητές είναι επίσης υποχρεωμένοι να εκπονήσουν διπλωματική εργασία.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΔΟΧΗΣ

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. καθώς από αναγνωρισμένα προγράμματα από τον  Α.Τ.Ε.Ε.Ν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το Πανεπιστήμιο διατηρεί το δικαίωμα να προσδιορίζει τα προσφερόμενα μαθήματα επιλογής ανά ακαδημαϊκό έτος.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας και ένας από τους συμβούλους εισδοχής μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για καθοδήγηση και πρόσθετες πληροφορίες.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μαρίνα Ελευθεριάδου

Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας

Συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Στρατηγική και την Ασφάλεια (εξ αποστάσεως)

Η Μαρίνα Ελευθεριάδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Παράλληλα,

Ελένη Γαβριήλ

Λέκτορας Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων NUP Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δρ. Ελένη Γαβριήλ είναι κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου από την Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Έλαβε Πτυχίο Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό....
Φλώρος Φλούρου

Φλώρος Φλούρος

Επίκουρος Καθηγητής στην Διεθνή Πολιτική Οικονομία: Ενέργεια, Ασφάλεια και Κλιματική Αλλαγή

O Φλώρος Φλούρος εκτελεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με επίκεντρο την Ασφάλεια, την Ενεργειακή Ασφάλεια και θέματα Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Υπεράσπισε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου...

Γεώργιος Μαρής

Επιστημονικός συνεργάτης στην Πολιτική Οικονομία Διεθνών Σχέσεων

Ο Γεώργιος Μαρής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου με κύριο αντικείμενο την Πολιτική Οικονομία των Διεθνών Σχέσεων.
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.